Peste 23 de milioane de proceduri cosmetice chirurgicale şi nechirurgicale au loc anual, la nivel mondial, conform statisticii International Society of Aesthetic Plastic Surgery, arată dr. Raluca Ştefănescu, medic specialist chirurgie plastică la Spitalul Judeţean Constanţa.
Aşa cum spunea Monica Bellucci, dacă o procedură estetică te ajută să te simţi mai bine, fă-o, dar fă-o bine şi într-un mod inteligent. De ce popularitatea procedurilor cosmetice este în creştere? De ce aleg în special femeile să se supună disconfortului şi riscurilor unor intervenţii chirurgicale care, de cele mai multe ori, nu sunt neglijabile - infecţii, necroze cutanate, chiar deces (mai ales dacă operatorul nu este un chirurg plastician certificat)? Una dintre explicaţii ar putea fi reprezentată de exemplul persoanelor considerate de succes - staruri de cinema, vedete TV - care expun rejuvenări spectaculoase, dar şi emisiunile TV ce promovează 'miracolul' transformării prin chirurgie estetică. Principiul ar fi: dacă arăt ca o vedetă devin o persoană de succes, explică medicul.
Dr. Ştefănescu mai arată că majoritatea pacienţilor care apelează la proceduri de rejuvenare îşi doresc un aspect final întinerit şi atrăgător, punctând că din totalul operaţiilor care se fac la nivel mondial 86% se adresează femeilor, printre cele mai populare intervenţii aflându-se implanturile mamare, liposucţia, chirurgia pleoapelor, rinoplastia şi abdominoplastia.
La prima vedere, chirurgia plastică şi cea estetică se referă la acelaşi lucru, având drept scop final ameliorarea aspectului corporal. Cu toate acestea, în timp ce chirurgia plastică este dedicată reconstrucţiilor defectelor de natură diversă (traumatisme, arsuri, tumori), cea cosmetică urmăreşte îmbunătăţirea aspectului estetic şi a proporţiilor. În această categorie se încadrează: augmentarea, reducţia sau ridicarea sânilor, rinoplastia, liftingul facial, blefaroplastia, abdominoplastia, lipoabsorbţia şi bineînţeles procedurile de rejuvenare facială cu toxină botulinică, acid hialuronic, laser sau mezoterapie, adaugă ea.
Cele mai populare operaţii estetice
Pentru ambele sexe cea mai populară procedură cosmetică rămâne injectarea de toxină botulinică; în ceea ce priveşte opţiunile chirurgicale pentru femei, cea mai populară operaţie este augmentarea mamară, în timp ce la bărbaţi favorite sunt procedurile la nivelul pleoapelor.
Nu trebuie totuşi să uităm că vorbim de 'chirurgie' estetică, mai spune medicul. Referindu-se la vârsta ideală pentru operaţiile estetice, medicul precizează că, deşi nu există vârste limită pentru procedurile estetice, este important să se aleagă intervenţia cea mai potrivită fiecărei decade. În context, ea menţionează că sunt state - Germania, Australia, SUA, Marea Britanie - care încearcă să limiteze intervenţiile chirurgicale cosmetice efectuate sub 19 ani, având în vedere impactul psihic pe care acestea îl pot avea, în timp ce în unele ţări a devenit o modă oferirea drept cadou de absolvire a şcolii sau liceului a unei operaţii estetice.
Majoritatea pacienţilor care apelează la proceduri de rejuvenare îşi doresc un aspect final întinerit şi atrăgător. Chiar dacă ameliorarea este minimă, dacă aşteptările sunt realiste, efectul psihic va fi maxim. O bună motivaţie ar fi să gândim nu 'să arăt mai tânăr decât vârsta mea', ci 'să arăt cât de bine se poate pentru vârsta mea".
Vârsta potrivită
Deşi nu există vârste limită pentru procedurile estetice, este important să se aleagă intervenţia cea mai potrivită fiecărei decade. Absenţa unor boli cronice necontrolate (diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare), o bună elasticitate cutanată şi mai ales aşteptări realiste pot aduce un rezultat bun la orice vârstă. Mai curând ar trebui să ne putem problema vârstei minime pentru începutul procedurilor estetice.
În unele ţări (Coreea de Sud, China) a devenit o modă oferirea drept cadou de absolvire a şcolii sau liceului a unei operaţii estetice - rinoplastie, micşorarea mandibulei, modificarea conturului ochilor. Multe state în schimb (Germania, Australia, SUA, Marea Britanie) încearcă să limiteze intervenţiile chirurgicale cosmetice efectuate sub 19 ani, datorită impactului psihic pe care îl poate avea asupra unui adolescent schimbarea definitivă a aspectului corporal prin augmentare mamară sau rinoplastie. Din acest punct de vedere, operaţiile estetice ar putea intra în aceeaşi categorie cu fumatul sau consumul de alcool - interzise minorilor, detaliază dr. Raluca Ştefănescu.
Aceasta atrage atenţia că este important ca pacientul de chirurgie estetică să înţeleagă şi să accepte procedura cu posibilele complicaţii, precum şi cu spectrul unor noi intervenţii necesare în viitor.
Pentru persoanele percepute ca având aşteptări nerealiste sau pentru cele 'abonate' la îmbunătăţiri cosmetice, consilierea psihologică preoperatorie este de dorit. Poate că rolul chirurgiei estetice ar fi să ajute pacienţii să se simtă mai atrăgători. Beneficiile ar include reducerea anxietăţii, depresiei şi creşterea respectului de sine. Diferenţa în perceperea rezultatului este determinată de aşteptările personale, precum şi de tipul de intervenţie. Augmentarea şi reducţia mamară se asociază cel mai frecvent cu o creştere a încrederii în propria persoană, în timp ce pentru rinoplastie şi liftingul facial rezultatele sunt percepute ambiguu. De asemenea, bărbaţii sunt mai frecvent nemulţumiţi de rezultatul final decât femeile, conchide medicul.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu