Dr. Robert Mordkin, pionier în domeniul urologiei din SUA, sfat pentru medicii din România. "Operaţiile făcute în mod tradiţional sunt încă foarte bune"

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Dr. Mihai Dobra, medic primar chirurgie urologică, a avut parte de un stagiu de pregătire de o vară în SUA, la Virginia Hospital Center. Acolo l-a întâlnit şi pe dr. Robert Mordkin, pionier în domeniul urologiei din Washington DC. 

"A fost o experiență extrem de bogată. Toate lucrurile astea aduc un update intelectual”, spune chirurgul, citat de Realitatea.net.

În urma experienţei din SUA, dr. Mihai Dobra spune că a simţit pe pielea sa că Statele Unite sunt cu un pas în faţa tuturor în domeniul urologiei în ceea ce priveşte ritmul în care apar tratamente şi tehnologii noi, astfel că acum este pregătit să le împărtăşească medicilor români noi căi de dezvoltare în acest domeniu. 

L-a întâlnit pe Robert Mordkin, pionier în domeniul urologiei

Considerat unul dintre pionierii în Urologie, doctorul Robert Mordkin este primul medic urolog din Washington DC care a efectuat o prostatectomie laparoscopică. Iar întreaga experiență i-a rămas și acum întipărită în minte.

"Această operație a fost foarte, foarte grea dificilă. Mă uit în urmă și îmi amintesc că am preluat o operație pe care o făceam de ani de zile ca pe o intervenție chirurgicală deschisă, puteam să fac acea operație într-o o oră și jumătate, poate două ore. Iar acel prim caz laparoscopic a durat aproape nouă ore. Pe de altă parte, același pacient care a trecut printr-o operație de nouă ore a mers acasă în următoarea dimineață! De la prima intervenție de acest gen au trecut ani buni, dar reușita de atunci are și acum ecou. Pentru pacient este un pas revoluționar, în ideea că incizia este mult mai mică, disconfortul este mai mic, perioada de recuperare este mai mică, la fel și perioada petrecută în spital. Întotdeauna m-am bucurat de provocarea de a încerca să îmi depășesc limitele puțin. Dacă nu ne gândim la metode inovatoare, în orice profesie, nu vom progresa niciodată"”, a declarat Robert Mordkin, medic specialist în Urologie, Chirurgie Robotică și Laparoscopică.

Sfat pentru medicii din România


"Operațiile care au fost făcute în moduri tradiționale mulți ani sunt încă operații foarte bune. Nimeni nu ar trebui să se dea cu un pas în spate când vine vorba de acest lucru și nici să se gândească că, dacă nu au acces la un (n.r. sistem chirurgical robotizat) da Vinci sau la o laparoscopice, atunci intervenția chirurgicală va fi inferioară. Doar ideea de a fi conștienți de faptul că există aceste metode le va permite să preia anumite aptitudini pentru ceea ce fac în țara lor, iar atunci când va veni timpul și vor avea resursele necesare pentru această tehnologie, vor fi deja familiarizați și vor începe totul mult mai ușor”, a mai spus Robert Mordkin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel