Dr. Rodica Niculescu, medic cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos și a tratamentelor personalizate pentru pacienții cu probleme cardiovasculare. Potrivit medicului, asta înseamnă interzicerea fumatului, gestionarea stresului, recuperarea postoperatorie, și modificările dietetice, toate acestea contribuind la o calitate mai bună a vieții și la prevenirea complicațiilor asociate cu hipertensiunea și alte afecțiuni cardiovasculare.
Întrebată despre noutățile în cardiologia intervențională, dr. Rodica Niculescu a subliniat importanța unei colaborări deschise și a planurilor de tratament individualizate pentru pacienți. Aceasta a evidențiat că aceste abordări conduc la incizii mai mici, dureri reduse și o recuperare mai rapidă, considerând că aceasta este cea mai bună cale de tratament.
„A fost recent la Londra Congresul Mondial de Cardiologie. S-au mai actualizat ghidurile. Au stabilit alte ținte în cazul hipertensiunii, colesterolului. În cazul cardiologiei intervenționale sunt astfel de noutăți?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Exact această colaborare cât mai deschisă cu planul individualizat pentru pacient este ceea ce s-a discutat cel mai mult. Cred și eu, și probabil și ceilalți, că aceasta este calea cea mai bună de tratament pentru că asta ar aduce o incizie cât mai mică pacientului, o durere cât mai mică pacientului, o recuperare cât mai rapidă pentru pacient. Acestea sunt scopurile tratamentului nostru. Atunci, dacă asta este calea cea mai bună de a o obține, probabil că din ce în ce mai mult vor merge pe această cale.”, a spus dr. Rodica Niculescu.
Dr. Rodica Niculescu a explicat că principalele restricții se referă la evitarea efortului intens și la necesitatea readaptării la activitate fizică. Potrivit acesteia, pacienții beneficiază de programe de recuperare, inclusiv antrenamente postoperatorii, care încep din primele zile după procedură și contribuie semnificativ la recuperare. De asemenea, tratamentul medical trebuie respectat, iar pentru îmbunătățirea calității vieții, se recomandă reducerea fumatului și stresului, alimentația controlată.
„Dacă vorbim de recuperare, ce i se interzice pacientului să facă sau ce limitări apar după un astfel de procedeu?", a întrebat Val Vâlcu.
„Limitările sunt, în primul rând, legate de un efort foarte mare. Trebuie să existe o readaptare la efort, ceea ce se întâmplă cu fiecare pacient al nostru. Există și zone de recuperare, chiar și în spitalul nostru și alte spitale, care ajută foarte mult pacientul. Este un antrenament postoperator care folosește foarte mult și care se folosește încă din primele zile, după ce a avut loc procedura. Asta favorizează mult recuperarea.
Dincolo de asta, tratamentul medical. Orice am face noi, el rămâne și este util și de respectat de către pacient. Revenim la calitatea vieții prin reducerea fumatului, stresului, alimentația controlată, să mănânce puțin și des - cum scria odată în cărțile noastre de început ale cardiologiei și medicinei interne, că cel mai bine e să mănânci de 5 ori pe zi cantități mici și nu după ora 19:00.", a spus dr. Rodica Niculescu.
Dr. Rodica Niculescu a subliniat că o problemă majoră rămâne interzicerea fumatului, observând o ușoară îmbunătățire, dar numărul fumătorilor rămâne ridicat, cu consecințe negative asociate altor comorbidități. Potrivit medicului, hipertensiunea arterială persistă, în mare parte din cauza stresului cotidian și a relațiilor sociale, inclusiv cele de la locul de muncă.
„Problema cheie rămâne interzicerea fumatului și vedem că acest lucru e ceva mai bine, prin măsurile sociale care s-au luat cu îngrădirea fumătorilor, dar încă este un număr mare de fumători care, din păcate, își au consecințele, la un moment dat, în asociere cu celelalte comorbidități.
Hipertensiunea arterială care rămâne și rămâne mai ales datorită stresului pe care îl traversăm în fiecare zi și, dincolo de astea, rămâne și relația cu societatea care este tot un stres, relația cu locul de muncă, dacă ai norocul să faci meseria pe care ți-ai dorit-o, stresul este mai mic, nu putem să spunem deloc. Cumva, există o înțelepciune în a trăi și probabil că ar trebui să o găsim fiecare dintre noi.”, a spus dr. Rodica Niculescu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu