Dr. Ruxandra Dumitrescu susține că riscul de a face cheaguri de sânge este mai mare la o femeie însărcinată, decât după vaccinarea anti-COVID.
După vaccinare, riscul formării cheagurilor este infim. În schimb, boala COVID-19 duce la deficit de trombocite la peste 40% din pacienții pozitivi. Pacienții cu forme severe au deficit de trombocite în 95% din cazuri, deficit apărut în urma formării cheagurilor, explică medici.
„Când aş trece prin boală, aş avea o probabilitate mai mare de avea evenimente, inclusiv cele legate de tromboze, care apar relativ frecvent în timpul infecţiei cu SARS-COV-2. ”, a explicat medicul Adrian Marinescu în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?” de la PRO TV.
O persoană din 250.000 vaccinate riscă să dezvolte un asemenea efect secundar. În schimb, avem una la o mie, în cazul medicaţiei contraceptive. Pilula contraceptivă are risc mare de a produce cheaguri, avertizează medicii. Predispuse pentru o astfel de afecțiune sunt și femeile însărcinate, din cauza faptului că în sarcină organismul secretă mai mulți hormoni de estrogen şi progesteron. Aceşti hormoni modifică membrana celulelor, iar odată modificată, celulele au tendința de a se lipi unele de altele.
„În sarcină se produc cantităţi foarte mari din cele două categorii - şi estrogen şi progesteron, au caracteristici din hipercoagulare. Prin definiţie duc la producerea de cheaguri, de trombi. Sarcina este o producătoare foarte mare de estrogen şi progesteron, deci e ea însăşi. Riscul de a face cheaguri este mai mare la o gravidă decât după vaccinarea anti-COVID! Nu înseamnă că nu mai trebuie să naştem pt că ne este teamă de acest efect de cheaguri.”, a explicat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News