Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment cu privire la ger: Puteți face infarct / Nu consumați alcool în această perioadă!

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock

Medicul Tudor Ciuhodaru a intervenit la Antena3 CNN unde a vorbit despre riscurile la care suntem supuși în această perioadă în care gerul face ravagii în țară și specialiștii vorbesc despre temperaturi care pot ajunge până la -18, -20 de grade. 

Medicul a explicat cât de periculoase sunt temperaturile oscilante, dar și care sunt persoanele care trebuie să fie foarte atente în această perioadă. În același timp, medicul sfătuiește populația să nu consume alcool și să fie foarte atentă la simptomele pe care le manifestă.

„Sunt variații bruște și brutale de temperatură care pot reprezenta un veritabil șoc termic pentru mulți dintre noi, mai ales la cei din grupele de risc. Mă refer la vârstele extreme, cei peste 65 de ani, cei sub 5 ani, cei care au patologie cardiovasculară sau neurologică.

Aceste variații brutale de temperatură pot duce la decompensarea sau agravarea unor afecțiuni și chiar sub masca unei simptomatologii polimorfe să se ascundă cazuri extrem de grave.

Sunt temperaturi de infarct pentru că asta se întâmplă în această perioadă. O scădere de un grad sub temperatura de îngheț înseamnă creșterea riscului de infarct cu aproape 2%, ceea ce înseamnă că la -10, -15 grade, cum sunt acum la Iași, riscul de infarct crește cam cu 30%.

Gândiți-vă că vântul, umezeala, fac ca temperaturile resimțite să fie și mai scăzute, iar efectele frigului să fie și mai importante.

Pe de altă parte, este riscul de accident vascular cerebral și nu neglijați simptomele: față asimetrică atunci când rugați pacientul să zâmbească, asimetria la ridicarea antebrațelor sau dificultăți în a spune ceva. Timpul în care trebuie să vă prezentați la urgențe este extrem de scurt pentru că nediagnosticat și netratat la timp se ajunge la complicații majore sechelare.", a spus medicul. 

2. Sursă foto... (frig-inghet_54951700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @romeo22

 

„Nu consumați alcool în această perioadă!"

„Spuneam că sunt temperaturi de infarct.

Gândiți-vă că într-o astfel de situație când dimineața încerci să-ți cureți mașina, constatăm că sunt foarte mulți bărbați tineri care nu se știau cu patologie cardiovasculară, care în schimb sunt supraponderali, sedentari sau fumători la care riscul de infarct miocardic crește corespunzător.

Pe de altă parte, hipotermia este un ucigaș tăcut. Atenție! Mare atenție! Nu consumați alcool în această perioadă! Pierderile de căldură sunt accentuate, apreciat cu dificultate pericolul, iar pe vremea asta, cu vânt, umezeală, frig, ne putem rătăci cu mare ușurință, cădea, autoaccidenta.

Nu-i lăsați pe cei mici singuri în mașină! Nici animalele de companie! S-au întâmplat foarte multe lucruri pe care le puteam evita cu un minim de prudență.”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel