Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare urmează să fie gata către finalul acestui an şi se va concentra pe cinci teme principale - prevenţie, tratament, recuperare, resurse umane, date epidemiologice, a declarat, vineri, medicul cardiolog Dragoş Vinereanu, la prima ediţie a Forumului Naţional de Neurologie.
„Prima temă este legată de prevenţie, fiindcă cel mai important în orice boală este să previi. În al doilea rând, legat de prevenţie, este controlul strict al factorilor de risc. Ştim la ora actuală că glicemia medie la populaţia aşa-zis sănătoasă în România este peste 110. LDL colesterolul, aşa-zis colesterol rău, la populaţia aşa-zis sănătoasă în România este în jur de 140 - 150. Deci vorbim de factori de risc care nu sunt controlaţi. Unul din doi oameni pe stradă are hipertensiune arterială care nu e controlată sau de care nu ştie. Aşa că prevenţia este extrem de importantă”, a explicat Vinereanu.
El a adăugat că o altă temă importantă este tratamentul, iar în privinţa acestuia există acţiunile prioritare ale Ministerului Sănătăţii, programe ale Casei Naţionale de Sănătate, programul de tratament intervenţional al infarctului şi al accidentului vascular cerebral, dar finanţarea lor trebuie să crească şi este nevoie şi de programe noi, având în vedere evoluţia în acest domeniu.
”Altă temă importantă este recuperarea, fiindcă degeaba tratăm pacientul dacă nu îl recuperăm pentru a-l reinsera în mediul social, în mediul familial, în mediul profesional. Apoi, foarte importante - resursele umane, fiindcă dacă nu avem specialişti care să facă aceste proceduri în cadrul programelor naţionale de tratament intervenţional programele nu au cum să se desfăşoare. Şi, nu în ultimul rând, datele epidemiologice sunt importante, fiindcă a avea nişte baze de date epidemiologice solide, ceea ce numim registre pentru bolile principale, a le monitoriza corect şi a vedea ce se întâmplă cu principalii parametri de mortalitate şi morbiditate este extrem de important pentru planificarea acestei strategii”, a menţionat Dragoş Vinereanu.
El a amintit că strategia naţională pentru sănătate se axează, în special, pe prevenţie. ”Consumul de sare mediu în România este undeva între 12 şi 14 grame. În mod normal ar trebui să îl reducem sub şase grame. Această reducere ar scădea cu 25 - 30% numărul de hipertensivi şi ar face ca hipertensiunea să fie mult mai bine controlată. Ar trebui ca şi industria să asculte ce spunem noi. Sper ca prin această strategie să putem să implementăm o alimentaţie mai sănătoasă a românului şi, dacă vorbim de o alimentaţie mai sănătoasă, vorbim atât de industrie, cât şi de educaţia populaţiei în acest sens, o educaţie cât mai agresivă cu putinţă, pentru ca românii să înţeleagă care sunt problemele majore ale modului de viaţă nesănătos”, a evidenţiat medicul specialist.
Dragoş Vinereanu şi-a exprimat speranţa ca în lunile octombrie - noiembrie să fie gata strategia pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare, după care să intre în dezbatere publică.
Forumul Naţional de Neurologie are loc vineri şi sâmbătă la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News