EXCLUSIV  Dragă Cioran - scriitoare româno-argentiniană care l-a intervievat pe marele poet J. L. Borges lansează o carte despre Cioran

lansare
lansare

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a cărții Dragă Cioran (Cronica unei prietenii) de Alina Diaconu, Luni, 06 mai 2019, de la ora 16.00, în Sala Perpessicius a sediului MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Iubitorii de literatură au rara ocazie de a o cunoaște pe cea mai apreciată scriitoare de origine română care trăiește în prezent pe continentul sud-american. Alina Diaconu, sosită din Argentina, va lansa recenta ei carte „Dragă Cioran (Cronica unei prietenii) ” – în original „ Querido Cioran (Cronica de una amistad) ” – proaspăt tradusă din spaniolă în limba română de hispanista Gabriela Banu.

Evenimentul se va desfășura în prezența reprezentanților Institutului Cultural Român, ai Ambasadei Argentinei în România, ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Ligii Culturale „România-Franța” din Sibiu.

Prezentarea cărții va fi susținută de acad. Eugen Simion, criticul literar Anca Sîrghie, filozoful Marin Diaconu și traducătoarea Gabriela Banu.

Despre Alina Diaconu, pe scurt 

Alina Diaconu s-a născut în 1945 la București, România. În 1959 a emigrat împreună cu părinții în Argentina, la Buenos Aires, unde s-a stabilit și unde trăiește și acum. Scriitor de ficțiune, colaborează la câteva ziare din Buenos Aires, în calitate de cronicar. Colaborează în prezent la suplimentul literar „La Gaceta”din Tucumán.

Este autoarea a nouă romane, intitulate Doamna, Noapte bună, domnule profesor!, Îndrăgostit de zid, Pat îngeresc, Ochi albaștri, Penultima călătorie, Devorații, O femeie secretă, Avatar, toate publicate în Argentina. A mai publicat o carte de povești, Que nos pasa Nicolas, şi o carte de interviuri cu scriitorii Ionesco, Borges, Girri, Sarduy și Cioran.

Unele dintre creațiile sale au fost traduse în engleză, franceză, ca să-i sporească  notorietatea prin amplificarea cercului ei de cititori și  în limba română, limba ei de suflet, în care după trei romane (Noapte bună, domnule profesor, Penultima călătorie și Ochi albaștri, recent i s-a mai tradus și cartea Dragă Cioran (Cronica unei prietenii). Un amplu interviu cu Borges din 1978 a fost publicat în Franța de către Editions du Capucin în 2002 și a fost intitulat: Alina Diaconu- Entretien avec Jorge Luis Borges. 

A primit numeroase premii naționale și internaționale, între ele “Faja de Honor” a Societății Argentiniene de Scriitori,“Meridianul de Argint” și de asemenea o Bursă Fulbright .

 În 2009 și în 2012 Ministerul Afacerilor Externe  din România i-a  acordat Medalia si Diploma “pentru merite deosebite in promovarea valorilor românești și universale în relațiile internaționale”.

In 2017 Primăria orașului Buenos Aires i-a acordat distincția “Personalidad destaca de la ciudad de Buenos Aires”( personalitate deosebită a orașului Buenos Aires). In același  an, Universitatea Palermo din Buenos Aires a numit-o “Mujer creativa 2017” ( Doamnă a Creației 2017).

În 2018 i s-a dat  Premiul internațional Prix ASOLAPO ITALIA, considerând  că viața ei a fost dedicată Literaturii, recunoașterii  rădăcinilor ei românești și originii  noi argentiniene și universalei sale identități.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, arată un comunicat MNLR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel