Drăgan (Ministerul Energiei): Ne dorim ca până în 2030 să avem adiţional peste 10 GW instalaţi în capacităţi regenerabile, toate tehnologiile

România a început transformarea sistemului energetic în concordanţă cu ţintele asumate şi îşi doreşte noi capacităţi de regenerabile, ţinta fiind ca până în 2030 să avem adiţional peste 10 Gigawaţi instalaţi în capacităţi regenerabile, toate tehnologiile, a declarat, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

'Am început această transformare, o continuăm şi trebuie, de asemenea, să aducem şi claritate în domeniul politicii energetice, al strategiei şi, totodată, să punem la dispoziţie instrumente pentru a realiza această transformare, adică banii, care până acum au cam lipsit, dar începând de acum noi îi avem la dispoziţie prin două surse importante, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Fondul pentru Modernizare. Strategia începe de la capacităţile de producţie.

E clar că actualele capacităţi fosile, în special de cărbune, vor avea o dificultate în a-şi găsi o nişă de piaţă, o dificultate în a fi competitive cu celelalte tehnologii. Şi în acest sens ne dorim (...) noi capacităţi de regenerabile prin noul Plan Naţional de Energie şi Schimbări Climatice.

Ţinta actuală va creşte semnificativ. Ne dorim ca până în 2030 să avem adiţional peste 10 Gigawaţi instalaţi în capacităţi regenerabile, toate tehnologiile, începând de la solar, eolian, biomasă, biogaz, geotermal, inclusiv hidro. Ne dorim foarte mult ca acest lucru să aibă loc', a spus Drăgan, la 'Simpozionul Român al Energiei - SIREN 2023', organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Se are în vedere continuarea programului nuclear, respectiv Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi reactoarele modulare mici

'Aici avem suportul esenţial al partenerilor noştri americani, suntem în strânsă legătură şi lucrăm împreună pentru a putea găsi toatele sursele de finanţare şi, totodată, de a implementa aceste proiecte, cu target anul 2028 - 2029 pentru SMR-uri şi 2031 pentru Unităţile 3 - 4 de la Cernavodă', a precizat oficialul.

Acesta a reamintit de gazele din Marea Neagră, respectiv o cantitate de circa 8 miliarde mc injectată în reţeaua de transport în perspectiva anului 2026 - 2027, şi a subliniat şi că sunt făcuţi primii paşi pentru capacităţi noi, flexibile, de generare de electricitate folosind gazul natural. Toate aceste capacităţi însumate vor depăşi 3.500 de megawaţi şi vor asigura flexibilitatea sistemului, fiind localizate în zone importante pentru a echilibra şi balanţa de producţie. În ceea ce priveşte transportul de energie electrică, Dan Drăgan a reiterat că au fost semnat contracte importante pentru realizarea unor noi capacităţi de transport, a unor noi linii inclusiv de interconexiune.

'La acest moment, peste 460 km noi de linie de transport sunt finanţaţi cu contracte în vigoare, urmând ca până la sfârşitul anului să fim în posibilitatea de a semna noi contracte. Valoarea totală până la acest moment a contractelor semnate pentru Transelectrica, inclusiv staţii noi de 400 de kilovolţi, este peste 430 de milioane de euro şi sperăm ca la următorul comitet de investiţii al Fondului pentru Modernizare să aprobăm proiecte de până la 150 de milioane de euro, inclusiv conexiunea dintre Suceava şi Bălţi (Republica Moldova - n. r.)', a precizat Drăgan.

De asemenea, pe partea de distribuţie au fost semnate până în acest moment proiecte de peste 500 de milioane de lei pentru societăţile de distribuţie şi urmează analiza lor, fiind depuse proiecte de peste 1,5 miliarde de lei. Schema totală este de 1,3 miliarde de euro.

'Nu avem restricţii, mergem în continuare cu proiectele. Ceea ce ne dorim foarte mult este ca aceste proiecte să conducă la rezilienţa inclusiv a reţelei de distribuţie, pentru a fi capabilă să accepte şi să poată să conecteze noi capacităţi de producţie, inclusiv prosumatori, fie că vorbim de cei industriali, fie că vorbim de cei casnici', a punctat secretarul de stat.

În ceea ce priveşte proiectele pentru consumatori, sunt semnate primele contracte şi până la sfârşitul anului ar putea fi închis apelul care a fost lansat în PNRR, aproximativ 600 de milioane de euro pentru realizarea unor capacităţi de minimum 950 de Megawaţi instalaţi.

Peste 80% din aceste proiecte sunt proiecte ale unor consumatori industriali. Referitor la sumele puse la dispoziţie de Ministerul Energiei pentru dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie, inclusiv pentru producătorii independenţi, pe regenerabile sunt 600 de milioane de euro în curs de semnare a contractelor de finanţare, iar pentru cogenerarea de înaltă eficienţă sunt contracte deja semnate de peste 380 de milioane de euro. Oficialul din ME a reamintit că a fost reluat apelul pentru hidrogen verde şi şi-a exprimat speranţa ca în următoarele două luni acesta să fie închis şi să fie semnate contractele.

Totodată sunt în analiză - şi până la sfârşitul anului ar putea fi semnate - contractele pentru capacităţi de stocare, minimum 200 de megawaţi, şi prin PNRR se finanţează inclusiv producţia de baterii şi producerea şi asamblarea de panouri fotovoltaice, sumele fiind de ordinul a 200 de milioane de euro, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel