Draghi respinge criticile privind stimulentele monetare

Mario Draghi, care a prezidat joi ultima sa şedinţă de politică monetară în calitate de preşedinte al Băncii Centrale Europene, a respins sugestiile că diviziunile provocate la vârful BCE de ultimul său plan de stimulente monetare ar fi eclipsat moştenirea sa de şef al BCE, transmite DPA, citează Agerpres.

"Ca să fiu sincer, răspunsul este nu", a spus Draghi, când a fost întrebat la conferinţa de presă dacă este îngrijorat de criticile din partea unor membri din Consiliului guvernatorilor BCE.

Întotdeauna există dezacorduri când se discută depre politica monetară, a explicat Draghi. Acesta a adăugat: "Nu este pentru prima dată, face parte şi vine la pachet cu discuţiile aflate în derulare".

Mai mulţi membri ai Consiliului guvernatorilor BCE au luat o decizie fără precedent de a critica în mod deschis pachetul de stimulente, iar reprezentatul Germaniei în boardul BCE, Sabine Lautenschlaeger, şi-a dat demisia din funcţie, cu doi ani înainte de expirarea mandatului său, pe fondul criticilor faţă de ultimele măsuri de stimulare monetară adoptate de BCE.

Criticile exprimate faţă de planurile lui Mario Draghi au crescut presiunile la adresa lui Christine Lagarde pentru ca această să încerce să reducă divergenţele de opinie atunci când va deveni al patrulea preşedinte al BCE.

Joi, Mario Draghi şi-a intensificat solicitările la adresa guvernelor din zona euro să vină în sprijinul politicii monetare ultrarelaxate a BCE prin majorarea cheltuielilor publice.

Ţările ar trebui să adopte politici fiscale prietenoase pentru stimularea creşterii economice, iar cele care au spaţiu fiscal ar trebui să acţioneze, a declarat Draghi. El a respins criticile privind stimulentele monetare, spunând că cele mai recente date economice din zona euro arată că măsurile BCE "sunt justificate".

Joi, Banca Centrală Europeană a menţinut nivelul scăzut record al dobânzilor şi a confirmat că va lansa, la 1 noiembrie, "atât timp cât va fi necesar", o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 miliarde euro (22 miliarde de dolari) pe lună.

Consiliului guvernatorilor BCE a păstrat dobânda de politică monetară la nivelul zero, dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,50%.

De asemenea, oficialii au reafirmat că se va păstra "nivelul actual sau mai scăzut" al dobânzilor până când inflaţia va tinde "robust" către obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

La şedinţa de joi a consiliului guvernatorilor BCE s-a alăturat, în calitate de observator, şi succesorul lui Draghi, fostul director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care îşi va prelua atribuţiile de la 1 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel