Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, a vorbit, joi, despre principalele domenii care fac obiectul descentralizării.
”Domeniile care se descentralizează ca și competențe, atribuții și instituții sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineret și sport, autorizarea și clasificarea în turism, cluburi și baze sportive, tabere școlare, atribuțiile teritoriale în ceea ce privește pescuitul. Cu bugetul de anul viitor se împacă foarte bine. Impactul bugetar este neutru, nu este niciun fel de cheltuială în plus. Prin acest proces de descentralizare aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituțiile descentralizate. Adică cei care lucrau până acum în instituții deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituțiile descentralizate care vor fi în subordinea autorităților locale. Inclusiv cu cheltuielile de personal aferente pentru fiecare funcționar, salariat, care intră într-o instituție descentralizată din bugetul ministerului respectiv se deplasează suma aferentă către instituția care va fi în subordinea consiliului județean sau local", a declarat vicepremierul la Palatul Victoria.
Liviu Dragnea a spus că, de asemenea, este vorba de "aproximativ 2.000 de imobile care se transferă din domeniul public al statului în domeniul public al unităților teritoriale".
Întrebat care anume domenii au fost scoase din proiectul inițial discutat al descentralizării, menționându-i-se cel al culturii, Dragnea a spus: "Cultura nu știu cine a scos-o vreodată".
VEZI ȘI: Chițoiu, vești proaste cu privire la descentralizare și regionalizare
"Niciodată eu nu am spus, depinde la ce surse vă referiți. Deocamdată, eu am coordonat acest proces de descentralizare. Nu se descentralizează porturile. S-a stabilit că în perioada următoare va fi abordare separată asupra acestui proces. Nu se transferă clădirile cinematografelor, pentru că majoritatea acestor imobile — și o să facem publică această listă — sunt afectate de contracte de închiriere, iar în aceste clădiri care sunt prinse în evidență ca cinematografe se desfășoară gogoșerii, cofetării, cluburi, discoteci și alte activități de 'cultură' de acest gen", a afirmat Dragnea.
Potrivit vicepremierului, firmele care desfășoară activitățile de genul celor enumerate au dat în judecată RADEF-ul pentru investițiile făcute acolo, dar au cerut clădirea în locul banilor și sunt câteva cazuri în care au câștigat în primă instanță.
VEZI ȘI: Guvernul își asumă răspunderea pentru descentralizare
"Drept pentru care s-a hotărât să fie o abordare separată a acestui fenomen, ca să nu-i spunem flagel și va fi o analiză specială, aparte, a ceea ce se întâmplă la RADEF și a situației juridice a acestei Regii, care, întâmplător, are și doi directori generali", a spus ministrul.
Despre situația plajelor, Liviu Dragnea a precizat că se transferă dreptul de administrare, nu cel de proprietate.
"Nu s-a pus niciodată problema să se transfere dreptul de proprietate, rămân în proprietatea publică a statului. Se transferă dreptul de administrare, cu excepția zonelor de plajă unde sunt în derulare acum proiecte cu finanțare europeană. De asemenea, se introduce posibilitatea ca pe anumite râuri, fluvii, pârâuri din această țară, la solicitarea autorităților locale, Apele Române să poată da în administrare porțiuni de plajă naturală care pot apărea întâmplător, unde autorităților locale pot organiza activități de agrement sau turistice", a mai declarat ministrul Dezvoltării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News