Jurnalistul Val Vâlcu a spus că în cazul Mihai Tudose, Liviu Dragnea a jucat rolul știucii-trofeu care mușcă momeala cu tot cu mal, ca într-o partidă de pescuit. Situația actuală este diferită de cea cu Sorin Grindeanu.
Cei care compară plecarea lui Tudose cu aruncarea peste bord a lui Grindeanu uită un amănunt esențial.
În cazul auto-moțiunii de cenzură, Dragnea a acționat ca un vânător- el a fost cel care a deschis focul și a continuat tirul până ce iepurele Sorin a ajuns, împăiat, la Muzeul ANCOM. În cel de-al doilea caz vorbim despre o partidă de pescuit: wobblerul a fost Tudose, iar Liviu Dragnea a jucat rolul știucii-trofeu care mușcă momeala cu tot cu mal. În apa mică a politicii dâmbovițene, nici nu prea avea variante.
Tudose a acționat după calcule precise. Așa-zisele gafe au fost, de fapt, erori de interpretare a partiturii, care era bine scrisă. Scandalul diplomatic cu ungurii, de pildă: un mesaj dur avea rolul de a consolida imaginea unui tip de acțiune, patriot, care respinge jocurile extremiștilor și rezonează cu aripa naționalistă din PSD/societate. Formularea nefericită i-a șifonat imaginea în plan extern, dar asta n-ar fi fost o nenorocire: partida se desfășoară în balta Herăstrău.
Tudose, provocări permanente la adresa lui Dragnea
Au mai fost câteva derapaje, generate de lipsa de experiență. Dar, privind retrospectiv, ciorovăielile cu tabăra Dragnea nu mai par a fi greșeli de parcurs, ci parte dintr-un plan de provocare deliberată a conflictului.
Până la finalul de luni seara, Dragnea sau gruparea lui nu au lansat niciodată prima lovitură, ca în cazul Grindeanu, ci au răspuns la atacurile premierului demisionar. Nu primarul general s-a dus peste Tudose, în scandalul Târgului de Crăciun, ci Tudose a luat-o la mișto pe Firea. Nu Dragnea s-a arătat nemulțumit de Tudose, cum bine remarca președintele PSD, ci Tudose a fost cel care lansa, mai mereu, înțepături la adresa președintelui PSD.
Cât despre scandalul cu pedofilul...să-l aperi pe șeful Poliției și să ceri demisia ministrului, de parcă ar fi violat în lift secretara dnei Carmen Dan, nu subordonatul lui Despescu, mai clar exemplu de provocare nu există.
Ipoteza dlui Sergiu Andon explică multe din gesturile inexplicabile ale premierului, în relația cu PSD. Dacă avea succes, iar partidul înghițea umilirea dnei Dan, Dragnea devenea irelevant. Poate nu-l schimbau, se mulțumeau să-i dea un caiet, să-l linieze, cât stă la biroul din Kiselleff, opt ore, degeaba. Tudose prelua puterea în partid.
Dacă știuca reacționa, mușcând lingurița, ajungea pe mal cu trei ani înainte de încheierea partidei. Guvernarea poate fi pierdută în câteva săptămâni, decizia a fost mutată la Palatul Cotroceni. Drilul a început, să vedem ce tehnică folosește pescarul-amator.
Notă - leadul aparține redactorilor DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu