Liviu Dragnea este urmărit penal într-un nou dosar la DNA. Președintele PSD a fost luni la DNA, unde a aflat ce acuzații i se aduc. Am aflat cu toții ulterior, dintr-un comunicat al DNA, acuzațiile procurorilor și inculpații. Dosarul nu este însă unul nou. În 2013, a fost închis un dosar cu aceleași acuzații, aproximativ aceiași inculpați. Atunci, a primit NUP.
În 2013, soluția de NUP (neînceperea urmăririi penale) a fost dată chiar de DNA, de actualul adjunct al Secției a II-a DNA, Paul Silviu Dumitriu. El este fost consilier al Monicăi Macovei și este un procuror cu mai multă experiență decât cel care a deschis acum dosarul. La vremea aceea, NUP-ul lui Dumitriu a fost girat de șeful Secției a II-a DNA din acea perioadă, procurorul Claudiu Dumitrescu, fost șef DLAF, cel mai experimentat procuror DNA pe fraudarea fondurilor UE.
Când a fost închis primul dosar pe această cauză, s-a făcut în baza vechiului Cod de procedură penală care prevede la art. 10 lit. b și d, care prevede că ”fapta nu este prevăzută de legea penală” și ”faptei îi lipsește unul din elementele constitutive ale infracțiunii”.
Procurorul Dumitriu a stabilit a cercetat faptele de care este acuzat acum președintele PSD, dar a stabilit că nu sunt de natură penală.
[citeste si]
Iată două exemple concrete publicate de Luju.ro:
2017: "Activitatea de pregatire si modul de actiune al grupului organizat a impus, in principal, urmatoarele etape:
Achizitionarea, in patrimoniul Consiliului Judetean Teleorman, atat din fonduri ale acestei unitati administrative teritoriale cat si prin obtinerea unui credit bancar, a unui utilaj (tren reciclator - stabilizator la rece in situ) de o valoare foarte mare (30 miliarde ROL) care apoi a fost inchiriat si ulterior instrainat catre Tel Drum SA, ulterior privatizarii acestei societati comerciale".
2013: "Mai mult, aceiasi specialisti au concluzionat ca achizitia de catre CJ Teleorman a unui utilaj - tren reciclator – stabilizator la rece 'in situ', prin contractarea unui credit la BRD, pe care ulterior la inchiriat SC Tel Drum SA, aducand beneficii unitatii administrativ teritoriale, s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale, fiind constatate doar doua nerguli in procedura de achizitie publica, care insa nu au influentat sau viciat aceasta procedura".
2017: "In cursul anului 2009, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bataus si Marin Predescu (care au asigurat falsificarea si inlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false si inexacte, astfel incat firma Tel Drum SA sa castige un contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506 Cervenia Vitanesti Babaita, in valoare de 62.482.442 lei lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene. (...) In legatura cu acelasi proiect de reabilitare a drumului judetean DJ 506, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin incalcarea dispozitiilor legale privind exercitarea functiei, a emis hotarari de contractare a unui credit intern si dispozitii privind demararea procedurilor de achizitii publice si numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informatii confidentiale, prin modificarea proiectului tehnic si depunerea acestuia in vederea avizarii si obtinerii finantarii, Liviu Nicolae Dragnea si Mugur Bataus, cu intentie, in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA si implicit pentru membrii grupului infractional organizat, si-au incalcat atributiile legale si au determinat membrii comisiei de intocmire a documentatiei pentru licitatia lucrarilor de constructii si membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa incalce, fara vinovatie, dispozitiile OUG 34/2006 prin inserarea unor conditii restrictive si incalcarea principiului tratamentului egal, desemnand castigator al licitatiei publice firma Tel Drum SA".
2013: "Referitor la procedura de negociere prealabila a unui anunt de participare, organizata in vederea incheierii Actului aditional (inregistrat sub nr. 5135/12.05.2011) la contractul nr. 59/30.07.2010 (incheiat cu SC Tel Drum SA, avand ca obiect achizitia de lucrari pentru Reabilitare DJ 506, Cervenia-Vitanesti-Babaita, km. 17+400 – km 58+000, cu o valoare de 47.724.025,15 lei, la care se adauga TVA (24%) in suma de 11.453.766,04 lei, cu o durata de 10 luni), in valoare de 3.917.409,83 lei, la care se adauga TVA in suma de 940.78,36 lei, cu o durata de executie a lucrarilor suplimentare de 6 saptamani, dar nu mai tarziu de 24.06.2011, potrivit celor constate de echipa de control din cadrul ANRMAP, nu au rezultat incalcari/neconformitati in raport cu prevederile legale in materia achizitiilor publice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu