„Vreau să mă refer la motivarea deciziei Curţii Constituţionale de vineri care, dincolo de alte considerente, statuează un lucru despre care noi toţi vorbim de foarte mulţi ani, anume stabileşte o delimitare clară între oportunitate şi legalitate şi nu e vorba numai de miniştri, e vorba inclusiv de primari, de restul aleşilor locali. Pentru că, de mult prea multe ori, majoritatea instituţiilor publice de control din România - Curtea de Conturi, parchete, alte instituţii - au venit să întrebe primarul de ce au făcut drumul ăla şi nu celălalt drum sau de ce a făcut acea investiţie şi nu cealaltă investiţie. Cred că această decizie a CCR ar trebui să fie luată în seamă în mod serios. (...) Primarul trebuie să răspundă doar în ceea ce priveşte legalitatea, nu poate să fie controlat în ceea ce priveşte oportunitatea”, a afirmat Dragnea, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, potrivit Agerpres.
Instrumente de control pentru primari
El a precizat că există instrumente de control pentru primari, anume cetăţenii care i-au ales, instrumentul referendumului sau votul.
„Atâta timp cât în Constituţie spune că îşi exercită suveranitatea prin structurile sale constituite prin alegeri libere şi corecte, din câte îmi aduc aminte şi primarii sunt rezultatul unor alegeri libere şi corecte, deci şi primarii sunt parte a suveranităţii poporului român. Deci orice atac dincolo de legalitate împotriva primarului e de fapt un atac asupra comunităţilor pe care le reprezintă primarul respectiv”, a mai spus Dragnea.
[citeste si]
Curtea de Conturi nu este obligată să țină cont de nimic
Pe de altă parte, el s-a referit şi la faptul că instituţiile nu ar ţine cont de decizia alteia.
„Dacă o instituţie face o analiză şi emite o decizie sau dă un răspuns, de exemplu ANAF-ul, dacă o procedură de licitaţie a fost organizată corect sau s-a desfăşurat corect, asta nu obligă Curtea de Conturi să ţină cont de ea. Şi Curtea de Conturi poate să vină şi să aplice nişte sancţiuni, sau să facă un raport, care, sigur, poate să meargă, până la urmă, la procuror, că este cel mai simplu. Deja este obişnuinţa. Dacă noi avem aceste instituţii, şi am dat doar două exemple, de analiză, unele, altele de recomandare, altele de control, şi ele nu ţin cont unele de altele, de ce le mai ţinem? Până la urmă, ce să facă primarul? Dacă o instituţie îi dă un document, care spune că ceea ce a făcut este corect, şi altă instituţie vine spune: 'nu mă interesează ce a spus altă instituţie, suntem noi mai deştepţi, deci trebuie să te pedepsim' - asta este o situaţie care trebuie să înceteze şi va înceta”, a susţinut Liviu Dragnea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu