Dragnea, declarații după consultările cu Iohannis

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a făcut primele declaraţii după ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legilor Justiţiei. Primul partid care a intrat la consultări este PSD. 

Iată principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea:

"A fost o discuţie aplicată."

"Noi nu am respins discuţiile despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă. A fost un obiectiv asumat. Am stabilit din 2016 să nu facem greseala să nu vedem abuzurile la care au fost supuşi şi sunt supuşi cetăţenii români de o parte a sistemului de justiţie.Nu putem să ne facem că nu există protocoale secrete."

"I-am lăsat domnului preşedinte un set de zece principii dar şi un set de şapte întrebări."

Răspunsuri la întrebările jurnaliştilor:

"Domnul preşedinte nu se poate implica în activitatea parlamentară. În acelaşi timp nu poate fi mediator între partide, ci între puterile statului şi între stat şi cetăţeni. Noi nu am venit să ne luăm un angajament. A şi specificat că nu cere acest lucru ci că îşi doreşte să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Lucru pe care l-am şi făcut."

"Vom ţine cont de toate recomandările doar că atunci când trebuie transpuse în legislaţie unele pot fi transpuse, altele nu, depinde de fiecare ţară în parte. Printre recomandări se regăseşte şi modificarea Constituţiei, un lucru mai dificil."

 10 principii "pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept"

Delegaţia PSD a lăsat preşedintelui Klaus Iohannis, cu prilejul consultărilor de miercuri, 10 principii "pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept".

Printre principiile transmise preşedintelui se numără cele referitoare la respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor; stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse; respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei; garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie - atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.

Alte principii vizează garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice; răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au; lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii şi au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare; garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii; principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile; principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel