EXCLUSIV  Dragoș Costache, autor debutant, atrage tinerii și românii din afara granițelor prin cartea sa - „În tăcerea nopții”. Persepctivele scriitorului asupra sistemului de învățământ românesc

Dragoș C. Costache este un autor și o persoană atipică care poate fi acuzat pentru „prea multă sinceritate”. Cum vede artistul materia „limbii și literaturii române” din România.

Dragoș C. Costache, autointitulat mai mult „zugrav” decât „Scriitor” cu „S” mare, aduce o perspectivă literară neconvențională și captivantă. Este un autor debutant, iar opera sa „În tăcerea nopții” promite să aducă o proză inedită și provocatoare, cu potențialul de a atrage atenția noii generații de cititori.

Dragoș Costache se definește nu ca un „scriitor”, ci mai degrabă ca un „băiat care scrie”. Abordarea modestă și sinceră se reflectă în discursul său atunci când interacționează cu presa și publicul.

Romanul său, „În tăcerea nopții”, se distinge prin modul în care strânge o varietate de date, experiențe și istorii, construind un univers fictiv ancorat în perioada interbelică a României. Dragoș C. Costache explorează scenarii care pot fi considerate adevărate provocări de istorie contrafactuală, lovindu-te mereu de întrebarea „Ce ar fi fost dacă...”. Această abordare adaugă profunzime și originalitate poveștii sale, oferind cititorilor o călătorie fascinantă prin alternativele posibile ale istoriei.

Cu toate că este autor debutant, Dragoș C. Costache s-a impus ca un promițător „băiat care scrie”, deschizând uși către un nou fel de a percepe și a experimenta literatura în contemporaneitate.

Liceeni și români din afara granițelor - cititorii lui Dragoș Costache

DC News: Cum crezi ca arată/gândește cititorul lui Dragoș C. Costache?

Dragoș C. Costache: Nu știu dacă există. Nu știu dacă există prea mulți cititori în România punct. Mai cumpără românul un Godină, un Prințul Harry, dar eu zic că o plajă de cititori ocazionali de 30-40000 de români e deja o estimare generoasă, dacă-i scoți pe elevii care se căznesc cu Ion și Baltagul din ecuație. Cred că vorbim de 4-5000 de cititori în toată România dacă ne referim strict la „literatură română contemporană”. De-aia eu n-am aspirat vreodată să am un cititor-tip. Acestea fiind spuse, am primit recomandări și mulțumiri pentru că am scris (Mulțumesc eu?) de la copii de liceu și de la români pensionați prin America. Sau de la proful meu favorit (ușor conservator) din liceu. Am primit feedback că scriu ca Dashiell Hammet sau Drumeș. Nu mi se pare. Ăia scriu bine. Eu încerc să scriu plăcut și relativ ușor de consumat. Vreau ca „cititorul lui Costache” să citească ceva distractiv și poate să rămână un pic pe gânduri după.

„Încetăm cu aroganțe cu scriitori „canonici” și comentarii literare”

DC News: Cum facem cititul mai popular printre români?

Dragoș C. Costache: Le dăm să citească chestii mai populare. Începem de dinainte de liceu. Învățăm copiii să se împrietenească cu literatura, încetăm cu aroganțe cu scriitori „canonici” și comentarii literare. Învățăm copilul să simtă textul. Prețuim toată literatura nu doar aia care credem noi că merită. Eu eram cu cărțile de mic, dar cea mai bună soluție pe care am văzut-o vreodată a fost de la una din profesoarele mele de Română din liceu, Nedelea. Ne dădea puncte în plus, note în plus dacă citeam literatură universală. Așa am ajuns să citesc Fowles de exemplu. Asta trebuie să facă școala, să încerce să-ți dea un gust pentru citit, pentru ceva diferit, nu să te învețe comentarii insipide sau că Eminescu, un antisemit notoriu, e poetul nepereche și Sadoveanu, un fripturist fără principii, e Ceahlăul literaturii române.

DC News: Ce citești? Ce genuri preferi?

Dragoș C. Costache: Citesc o groază de chestii, de la cărți academice la fantasy de duzină. Mi-e greu să zic că prefer un gen. E ca la mâncare, că de-aia-s gras. Merge și o salată, merge și o șaorma. Alunecă, vorba poetului.

DC News: Îți mai aduci aminte de prima carte citită?

Dragoș C. Costache: Nu știu dacă-s neapărat primele dar pe la șase ani rupeam Jurassic Park de Michael Crichton și Jules Verne-urile din colecția aceea veche, cartonată.

Editura Tritonic datează din 1993 când prima editură – Tritonic Media a fost înființată.

Tritonic Books a preluat brandul în 2011 și a dezvoltat colecțiile academice și de ficțiune.

Tritonic Books este structurată în două mari direcții:

Carte academică (aproximativ 100 de titluri noi pe an) – având câteva colecții importante: Comunicare Media (din 1999), Sociologie, Asistență socială, Antropologie, Istorie, Smart Books (colecția de management și marketing), Istorie, Uniunea Europeană, Instituții și politici publice, Studii de securitate, Științe politice, Administrație publică, Psihologie, Sens (colecția de eseuri).

Autorii colecțiilor academice sunt profesori sau cercetători din importante centre universitare ale țării: București, Timișoara, Cluj, Oradea, Iași, Sibiu, Craiova etc. Tritonic publică preponderent autori români, dar și traduceri.

Carte de ficțiune (aproximativ 30 de titluri noi pe an) – structurată în patru mari colecții: Mystery & thriller, SF & Fantasy, Cașmir (romane de dragoste) și LIT (colecția de literatură).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel