Dragoș Damian (CEO Terapia Cluj) are soluții pentru pensionarea ”baby-boom”-ului de după 1967, așa numiții ”decreței” și care în maximum zece ani ar trebui să se pensioneze.
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a prezentat o soluție pentru ”anticipata criză a pensiilor Decrețeilor”, acei români născuți după 1967, în ceea ce a reprezentat un ”baby-boom”, prin cei aproximativ 4,5 milioane de copii și care în următorii 10 ani ar trebui să iasă la pensie.
Damian consideră că ”reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuției la pensie și cu un punct la sănătate pentru angajații care au trecut de 60 de ani”, mai mult, că aceasta este ”un premiu pentru angajații seniori care duce la creșterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atașat, premiază decenii de muncă și este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând ca bază salariul minim și mediu din 2022)”, a scris pe contul său de socializare.
Potrivit lui Damian, mecanismul se poate implementa din 2023, nefiind necesară așteptarea anului 2027, dar, mai precizează acesta, ”mecanismul este însă fundamentat pentru Decreței pentru că, încet-încet, analiștii economici, presa de specialitate și desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă ca sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuți începând cu 1967”, subliniind că este vorba de ”cea mai largă pătură demografică a României, circa 4,5 milioane de oameni”.
De altfel, Damian susține că varianta pentru creșterea, chiar dacă opțională, a vârstei de pensionare arată ”incapacitatea” statului pentru a susține plata pensiilor ”decrețeilor”.
”Nu va avea încotro, pentru că așteptata prăbușire demografică va reduce numărul de contribuabili iar datoriile acumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi că toate țările din UE o vor face, însă acolo speranța de viață și speranța de viață sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi. (...) Acum, sigur ca nimeni nu se gândește încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i privește pe cei din prezent. Și, să fim onești cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveala un adevăr crunt, foarte mulți Decreței ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani”, a mai scris Damian.
Potrivit legislației în vigoare, în prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani. Cât privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și femei, în timp ce stagiul maxim de cotizare este de 35 de ani.
Însă, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților se află un proiect de lege, inițiat de Ministerul Muncii, care prevede că persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare își pot continua activitatea, la cerere, dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 70 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu