Jurnalistul Dragoș Nelersa, stabilit în Israel, ne-a vorbit despre riscurile cu care se confruntă comunitățile românești, indiferent de zona în care se află.
Dragoș Nelersa, jurnalist român stabilit în Israel, a vorbit în cadrul dezbaterii ”Bogățiile românilor din Diaspora” despre necesitatea menținerii limbii române în comunitățile din Diaspora, indiferent de zonă.
”Viața era foarte frumoasă, înainte de tragicele evenimente din Sâmbăta Neagră, 7 octombrie, și sperăm să ne întoarcem, să revenim la zilele frumoase, la tot ceea ce făceam înainte. (...)
Ce lipsește comunității române din Israel? Poate cândva, undeva, glasul nostru va fi auzit, pentru că astfel de discursuri cu vrem să facem, o să facem am tot auzit. Există foarte multe intenții bune, dar lucrurile se mișcă foarte greu, aproape spre deloc.
În Israel trăiește o comunitate mare de români, peste o jumătate de milion de originari din România. Raportat la populație, este un procent destul de mare de vorbitori, de doritori de a vorbi în limba română, de a cunoaște cultura română.
Israelienii, în general, iubesc România, fac turism, iar relațiile au fost întotdeauna de bună prietenie și foarte strânsă. (...)
Pentru că românii veneau de sub regimul lui Ceaușescu, doreau foarte mult să se integreze în noua țară, nu au mai vorbit cu copiii lor în limba română, iar același lucru se întâmplă și în comunitățile din Europa și astfel riscăm să se piardă această limbă română, să fie înghițită de societatea respectivă”, a declarat Dragoș Nelersa, în cadrul dezbaterii Bogățiile românilor din Diaspora.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci