Japonia se confruntă cu o problemă demografică din ce în ce mai gravă: natalitatea a atins un nou minim, iar guvernul recurge la soluții neobișnuite pentru a încuraja tinerii să se căsătorească și să își întemeieze familii.
Potrivit datelor recente publicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Asigurărilor Sociale, țara cu o populație de 123,9 milioane de locuitori a înregistrat doar 727.277 de nașteri anul trecut. Rata fertilității - numărul total de copii pe care o femeie îi are în timpul vieții - a scăzut de la 1,26 la 1,20, potrivit CNN.
Pentru ca o populație să rămână stabilă, este nevoie de o rată a fertilității de cel puțin 2,1. Orice valoare peste acest prag duce la o creștere a populației, cu o pondere mare de copii și adulți tineri, așa cum se întâmplă în India și în multe țări africane.
În Japonia însă, rata fertilității se află sub acest prag al stabilității de 2,1 de jumătate de secol, spun experții. Aceasta a scăzut sub acest nivel după criza globală a petrolului din 1973, care a împins economiile în recesiune, iar acestea nu și-au mai revenit niciodată. Această tendință s-a accelerat în ultimii ani, numărul de decese depășind numărul de nașteri anual, ducând la o scădere a populației totale - cu consecințe de amploare pentru forța de muncă, economia, sistemul de asistență socială și structura socială a Japoniei.
În 2023, conform Ministerului Sănătății, țara a înregistrat 1,57 de milioane de decese. Nici pe plan matrimonial situația nu e mai roz - numărul căsătoriilor a scăzut cu 30.000 anul trecut, în timp ce numărul divorțurilor a crescut.
Experții avertizează că declinul demografic va continua cel puțin câteva decenii și este, într-o oarecare măsură, ireversibil din cauza structurii populației țării. Chiar dacă Japonia ar reuși să își crească rata fertilității, populația va continua să scadă până când raportul dintre tineri și adulți va atinge un echilibru.
Cu toate acestea, guvernul se luptă să atenueze impactul, înființând noi agenții guvernamentale dedicate special acestei probleme. A lansat inițiative precum extinderea creșelor, oferirea de subvenții pentru locuințe către părinți, iar în unele orașe, chiar și plata cuplurilor pentru a avea copii.
În Tokyo, oficialii locali încearcă o abordare inedită: lansarea unei aplicații de dating guvernamentale, care se află în faza incipientă de testare și va fi pe deplin operațională mai târziu în acest an.
„Vă rugăm să o folosiți ca pe primul pas spre căsătorie”, declară site-ul aplicației, adăugând că sistemul de potrivire bazat pe inteligență artificială este furnizat de Guvernul Metropolitan din Tokyo.
Utilizatorii trebuie să susțină un „test de valori”, dar există și opțiunea de a introduce trăsăturile dorite la un viitor partener.
„Pe baza valorilor dumneavoastră și a valorilor pe care le căutați la un partener, care pot fi determinate prin efectuarea unui test de diagnostic, inteligența artificială vă va prezenta o persoană compatibilă”, se explică pe site. „Ceea ce nu poate fi măsurat doar prin aspect sau condiții poate duce la întâlniri neașteptate”, se mai arată pe site.
„Căsătoria este o decizie bazată pe propriile valori, dar Guvernul Metropolitan din Tokyo depune eforturi pentru a crea un climat favorabil căsătoriei, astfel încât cei care consideră că vor să se căsătorească în cele din urmă să poată face primul pas”, se precizează pe site-ul aplicației de dating.
Utilizatorii trebuie să fie singuri, să aibă peste 18 ani, să aibă „dorința de a se căsători” și să locuiască sau să lucreze în Tokyo, conform site-ului.
Aplicația a atras atenția chiar și a miliardarului Elon Musk, care a scris pe X, fosta platformă Twitter: „Sunt bucuros că guvernul Japoniei recunoaște importanța acestei chestiuni. Dacă nu se iau măsuri radicale, Japonia (și multe alte țări) vor dispărea!”
Experții au declarat că scenariul descris de Elon Musk este puțin probabil. Rata fertilității se va stabiliza la un moment dat, iar țara se va adapta. Japonia va arăta probabil foarte diferit la acel moment, de la compoziția sa demografică la economie și politici interne, dar nu va dispărea pur și simplu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News