Află care este istoria parcului ”Luna Luna”.
Creat în Germania în anii 1980 şi uitat timp de decenii în statul american Texas, un parc tematic inspirat din basme a primit o nouă viaţă la Los Angeles şi prezintă în faţa publicului lucrări uriaşe semnate de Dali, Basquiat şi Keith Harring, informează AFP, conform Agerpres.
Un fel de târg psihedelic, ”Luna Luna” renaşte din propria cenuşă într-un hambar din metropola californiană, expunând până în primăvara anului viitor creaţii formidabile ale unor mari artişti din secolul al XX-lea, sub o mulţime de jocuri de lumini.
Vizitatorii pot admira o casă cu oglinzi creată de Salvador Dali, căluşei în care apar personaje burleşti ale americanului Keith Haring şi o mare roată concepută de Jean-Michel Basquiat, cu un fundal sonor asigurat de celebrul interpret de jazz Miles Davis.
Toate aceste minuni ale artei contemporane din secolul trecut au fost reunite în 1987 la Hamburg, în Germania, din iniţiativa lui Andre Heller, un artist austriac.
Dar la puţin timp după ce primise mii de vizitatori, târgul, care se ţinea pe atunci în aer liber, a trebuit să îşi închidă porţile. Rămaşi fără bani, organizatorii au anulat turneul internaţional pe care îl prevăzuseră şi totul a fost închis în 44 de containere, stocate timp de 35 de ani în Texas.
Apoi, cântăreţul Drake a descoperit din întâmplare povestea parcului ”Luna Luna” şi s-a declarat ”uluit” de conceptul acestuia. DreamCrew, compania superstarului canadian al muzicii rap, a cumpărat şi a restaurat obiectele de artă din ”Luna Luna”, alocând alături de alţi investitori 100 de milioane de dolari în acest proiect, potrivit cotidianului The New York Times.
Obiecte unice sunt astfel scoase din containere prăfuite pentru a fi din nou expuse în public - contra unui bilet de intrare de aproximativ 50 dolari.
Vizitatorii nu vor putea însă să urce în unele dintre atracţiile parcului tematic, pentru a le proteja. Însă căluşeii se învârt, luminile strălucesc şi muzica bucură urechile vizitatorilor, care se declară încântaţi de un astfel de caleidoscop.
Unele dintre obiecte, aflate în continuare la jumătatea distanţei dintre atracţiile de circ şi lucrările de muzeu, pot fi văzute totuşi în interior, aşa cum este cazul ”Pădurii fermecate” a lui David Hockney, un turn circular cu lumini şi culori ameţitoare.
Într-o capelă de nuntă creată de designerul ansamblului, André Heller, se pot citi câteva cuvinte care îndeamnă vizitatorul să se căsătorească ”cu cine vrea, cu orice vrea, cu o bicicletă sau cu un peşte, pentru că la 'Luna Luna', dragostea este dragoste” - un mesaj politic din Germania anilor 1980.
”Avem nevoie de mai multe lucruri precum acestea”, a declarat Yoori Kim, o vizitatoare venită în acest parc tematic în ziua în care împlinise vârsta de 35 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu