Orit Rubinstein, mătușa unui tânăr răpit de Hamas, a intervenit la Antena3 CNN unde a vorbit despre nepotul său, Bar, care a fost luat ostatic de către Hamas, dar și despre situația din țară.
Recent, Hamas a eliberat două femei captive din motive umanitare și în urma medierii dintre Qatar și Egipt, conform unei declarații făcute de Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al aripii armate a grupului. Mătușa lui Bar, un soldat în vârstă de 21 de ani răpit de la festivalul Nova, a vorbit despre nepotul său care este încă ostatic.
Bar lucra la festival ca și paznic deoarece situația familiei sale este una precară. Acesta a încercat să ajute oamenii să fugă deschizându-le ușile, însă a fost capturat.
„Toată lumea urmărește acum se se întâmplă în Israel pentru că toată lumea aștepta ca în seara asta să fie eliberați 50 de ostatici, dar am înțeles că Hamasul a eliberat doar două doamne în vârstă. Ai informații despre asta? Guvernul, armata ți-au dat informații despre Bar sau despre ce se întâmplă cu ceilalți ostateci?”, a întrebat Mihai Gâdea.
„Nu. Nu am primit nicio informație despre ostatici. Nu știm când vor fi eliberați. Mă bucur pentru cele două femei în vârstă care au fost eliberate, dar nepotul meu este încă acolo. Sunt foarte tristă. Asta mă face să mă gândesc, el fiind un bărbat tânăr, robust, vânjos, s-ar putea să nu fie eliberat acum, s-ar putea să dureze mult timp până când el va fi eliberat.”, a spus Orit Rubinstein.
„Înțelegem că Bar a lucrat ca un erou acolo, a deschis ușa ca cei de la festival să poată ieși, după care a luptat alături de poliția israeliană împotriva teroriștilor și am înțeles că a fost rănit. Aveți informații despre sănătatea lui?”, a întrebat Mihai Gâdea.
„Dintr-un video pe care l-am primit de la Hamas nu am văzut că ar fi fost rănit, deși a fost lovit cumva de o grenadă. Ultimul lucru pe care l-am aflat despre el este că era bine, că era ostatic la Hamas, că este ținut în cătușe. Este singura imagine pe care am avut-o, ultima de la el. De asemenea, mai știu că a ajutat niște femei care erau la festival, le-a acordat primul ajutor medical și de aceea a întârziat puțin. După aceea, a fost cu poliția israeliană împreună și a luptat cu teroriștii, dar nu a putut scăpa. A rămas acolo ca să le ajute și a fost prins ostatic.”, a spus Orit Rubinstein.
„Deci nu știi nimic despre negocierile care au loc, despre discuții. Am înțeles, Qatar-ul este implicat în această negociere.", a completat Mihai Gâdea.
„Nu. Nu știm nimic. Știm că sunt discuții, dar nu știu exact ce se întâmplă. Știu doar că au vrut să elibereze ostaticii cu cetățenie străină, dar nu știu mai mult. Asta mă doare foarte mult. Sunt 222 de ostatici acolo: femei, copii, vârstnici, oameni de toate vârstele. Toată lumea trebuie eliberată, nu doar două femei în vârstă.
Este foarte greu, e foarte dureros pentru noi! Părinții sunt epuizați, nu știu ce să zică.", a spus Orit Rubinstein.
„Am înțeles că armata israeliană vrea să intre în Gaza, dar sunt niște țări, precum Statele Unite, care au ostatici acolo. Totuși nu ar dori această evoluție, chiar ce vrea să facă armata israeliană, în primul rând din cauza ostaticilor. Crezi că negocierile ar trebui să continue și că armata israeliană ar trebui să aștepte sau crezi că armata israeliană ar trebui să intre în Gaza fără să mai discute cu Hamasul?”, a întrebat Mihai Gâdea.
„Eu cred că mai întâi trebuie să fie negociere, și asta așteptăm și noi de la guvernul nostru, iar după ce se încheie negocierile, după ce toți ostaticii vor fi liberi, vreau după aceea să intre în Gaza pentru că au omorât copii, tineri, au violat femei. Ceea ce au făcut a fost oribil, a fost un holocaust ceea ce ne-au făcut nouă. Au ars oameni.
Nu ca răzbunare, ci pentru că trebuie să trăim mai departe și ei nu vor să coexiste cu noi pașnic și în prietenie. Ei nu vor să trăiască alături de noi. Ne-au ucis, de aceea vreau ca armata să intre în Gaza, dar numai după ce ostaticii sunt aduși înapoi.", a spus Orit Rubinstein la Antena3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci