Drama unei familii din cinci în România. Cristina Rizea: Când ajungeți acasă și vă îmbrățișați copiii, bucurați-vă de ei, pentru că unii dintre noi nu și-i permit

foto ilustrativ pexels/ Fertilizarea in vitro, discuții în Parlament
foto ilustrativ pexels/ Fertilizarea in vitro, discuții în Parlament

În anul 2021, a fost înregistrat cel mai scăzut număr de nașteri în România din 1930 încoace. Fertilizarea in vitro rămâne o enigmă pentru factorii decizionali, în condițiile în care una din cinci familii din țara noastră nu se poate bucura de conceperea unui copil. Subiectul a fost abordat astăzi în Senatul României. 

Publicitate

Deputatul Cristina Rizea, de la USR, a atenționat astăzi, în Senatul României: ”Infertilitatea este o boală care afectează unul din cinci cupluri, nu este ceva ce putem neglija în condițiile în care natalitatea în România scade de la an la an, iar progresul demografic este pe minus. Anul trecut este anul cu cel mai mic număr de nașteri în România din toată perioada post-decembristă. Soluția este fertilizarea în vitro, dar este o soluție mult prea costisitoare pentru veniturile majorității românilor. Unii vor spune că există un subprogram la Ministerul Sănătății. Da, există pe hârtie și anul acesta nu este bugetat. Deci cine va beneficia de el? Noi, aici, ca organ legiutor, trebuie să ne implicăm. Este de datoria noastră să o facem și să o facem cum trebuie, nu lăsând la mila primarilor sau a miniștrilor acestor măsuri, ci acționând decisiv, prin legiferare, așa cum este și-n celelalte țări europene. Proiectul de lege pe care vi-l propunem prevede includerea tratamentelor specifice în categoria serviciilor decontate din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, garantându-se astfel accesul tuturor pacienților asigurați care suferă de infertilitate la aceste servicii specifice. La acest proiect de lege, susținut de aproape toate partidele parlamentare, va contribui la tratarea infertilității pe plan național și va spori natalitatea”. 

”Să știi că poți avea o șansă, dar să nu ai bani”

”Sunt azi aici în fața dvs. în primul rând ca mamă și-n al doilea rând ca inițiator al acestui proiect. Vă vorbesc vouă ca oameni, ca părinți. Încercați să vă  imaginați, măcar un minut, ce înseamnă să-ți dorești un copil și să nu-l poți avea pentru că ești infertil sau infertilă. Să știi că poți avea o șansă prin fertilizare în vitro, dar să nu ai bani. Imaginați-vă cum este să nu ai bani și să stai pur și simplu să te uiți cum timpul trece, cum șansele de a avea un copil scad și cum acest vis dispare încet - încet și cum simți că viața ta nu are rost. Gândiți-vă la asta când votați și, mai ales, când ajungeți acasă și vă îmbrățișați copiii, bucurați-vă de ei, pentru că unii dintre noi nu și-i permit” a continuat Cristina Rizea. 

Din partea Ministerului Sănătății, raportul a fost de respingere. De asemenea, grupul AUR a anunțat că va vota pentru raportul de respingere. Florian Bodog a afirmat că și PSD vor vota, de asemenea, împotrivă, justificând că există deja un program mult mai generos. 

În 2021, cel mai scăzut nivel al nașterilor în România din 1930 până astăzi

Alina Gorghiu a coborât la declarații în fața Senatului și a afirmat: ”Așa cum spunea doamna deputat inițiator al acestui proiect, statistica este înfiorătoare. Anul trecut - asta ca să lăsăm cumva argumentele absolut sterile, tehnice, cum că nu avem bani, niciodată nu avem bani să facem ceva pentru nimic, să le lăsăm un pic deoparte și să vorbim și despre partea umană- au fost sub 180.000 de nou născuți, cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru nivelul de natalitate din arhiva INS, adică din 1930 până-n zilele noastre. Există și o estimare îngrijorătoare pe care experții au făcut-o publică: dacă o vom ține în ritmul acesta, România va ajunge, în 2050, o țară cu doar 15 milioane de locuitori. N-ar trebui să ne fie rușine deloc să vorbim despre acest subiect în plenul Senatului, nici despre fertilizare, nici despre natalitate, nici despre bani, nici despre de ce e nevoie să facem acest lucru. Sigur, înțeleg că sunt probleme de natură tehnică, însă rugămintea ar fi să nu respingem din start un proiect pt că ceva tehnic trebuie îmbunătățit, ci să încercăm să îmbunătățim prin amendamente. Proiectul vine în sprijinul femeilor și al bărbaților, în sprijinul familiilor care-și doresc copii. Statul este obligat să-i ajute. (...) Pot să înțeleg argumentele care spun ”n-are Ministerul bani”, dar Ministerul trebuie să dea bani, nu dvs. în Parlament, dar vin și vă întreb: Atunci când ați susținut cu toții să facem autostrăzi prin lege era bine? Că nu Parlamentul face autostrăzi! Ce putem să facem este să dăm țării cadrul legislativ prin care să obligăm Guvernul, indiferent care e, să finanțeze aceste politici publice de creștere a natalității. Rugămintea mea este ca astăzi să dăm un vot împotriva respingerii legii și să încercăm să facem acele amendamente ca să îmbunătățim. Dacă legea nu trece, anul viitor, la acest moment, vom vorbi despre același lucru.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel