Drama tinerei operate de trei ori. Medic: "Calvarul abia începe"

O tânără de 19 ani, cu sarcină extrauterină, a intrat în comă, după ce a fost operată de trei ori. A doua zi după prima intervenție chirurgicală, a făcut o hemoragie internă. A fost operată din nou, iar starea ei s-a agravat. A treia operație a durat mai bine de cinci ore. Acum este în comă indusă, iar familia ei acuză, printre lacrimi, medicii de malpraxis... în timp ce donează sânge pentru ca tânăra cu lacrimi pe obraji să trăiască. Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat, pentru DC News: "calvarul abia începe". Ministrul Sănătății anunță sancțiuni. 

"Cei vinovați vor plăti, financiar sau chiar cu dreptul de a profesa"

Ministerul Sănătății s-a implicat în cazul fetei. Nicolae Bănicioiu a precizat, vineri: "Eu am decis încă de dimineață să trimit un control și la maternitate și la spitalul respectiv, am și sesizat Colegiul Medicilor pentru un presupus caz de malpraxis". Sâmbătă, ministrul Sănătății a spus, la România Tv, că cei vinovați vor plăti, financiar sau chiar cu retragerea dreptului de a profesa. 

"Fără îndoială e vorba de un caz în care pacientul ar trebui să primească despăgubiri", spune medicul UPU Iași Tudor Ciuhodaru.

Nevoie urgentă de sânge

Tânăra are în continuare nevoie de sânge, deși au fost donați 8 litri. Are grupa de sânge 01 pozitiv, una rară, şi nu poate primi sânge decât de la donatorii care au exact această grupă sangvină. Unchiul fetei spune: "Fac orice pentru a o salva. Şi o bucată din inimă dacă ar fi tăiată şi accepta să o taie ca să o văd înapoi cum era, cum era înainte ca cineva să-şi bată joc de ea". Mama tinerei povestește, printre lacrimi: "I-am zis că sunt eu, mama, și i-au curs lacrimi pe obraji". 

Calvarul abia începe

Medicul, membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, precizează: "Însă... calvarul abia incepe. Pentru a obține despăgubiri victima trebuie să se adreseze instanței și trebuie să ducă un certificat medico-legal pe care îl obtin uneori după ani de zile și a cărui costuri sunt importante. Instanța cere și expertiza a unei comisii de specialiști, plătită cu bani grei tot de pacient". 

Ciuhodaru a mai spus că procesul poate dura chiar și cinci ani. Deși uneori mutilat pe viață, pacientul nu primește niciun ajutor în acest timp, iar rezultatul poate fi sub așteptări "și asta pentru că în România asigurările de malpraxis sunt mai mult de formă și făcute să apere societățile de asigurare". 

Zeci de milioane de euro. Cinci pacienți despăgubiți

"De cand au fost introduse aceste asigurări firmele de asigurări au câștigat zeci de milioane de euro și au despăgubit doar cinci pacienți deși, potrivit unor date făcute publice de către Colegiul Medicilor din România, în intervalul 2006-2011, comisia de disciplină din cadrul acestei instituţii a analizat 725 de dosare în care au fost reclamaţi 916 medici", a spus medicul. 

Proiect de lege: despăgubiri în maximum 60 de zile

Tudor Ciuhodaru are un proiect de lege în Parlament, la Camera Deputaților, care este și cameră decizională. A fost realizat după trei ani de consultări cu "reprezentanții pacientilor, asiguratorilor și ai asociațiilor profesionale medicale și are drept obiectiv soluționarea promptă a tuturor cazurilor de malpraxis. Proiectul stabileste clar etapele, procedurile și modalitățile prin care pacientul este despăgubit în maximum 60 de zile de la depunerea plangerii". 

Prin acest proiect, plângerea primită la unitatea sanitară trebuie trimisă în maximum 10 zile societății de asigurare, care se angajează să dea un răspuns de 30 de zile. Despăgubirile ajung la pacient după alte 20 de zile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel