Drapelul UE, interzis la finala Eurovision. Comisia Europeană cere explicații

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @savvapanf
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @savvapanf

Comisia Europeană a criticat dur decizia organizatorilor Eurovision de a interzice spectatorilor să arboreze drapelul UE la finala de sâmbătă din Suedia, numind-o „complet deplorabilă” și „impresionantă”.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează concursul anual de muzică, a atribuit interdicția tensiunilor geopolitice crescute, dar a indicat că este gata să reconsidere decizia pentru anul viitor. Imagini difuzate pe rețelele de socializare arată drapelul albastru și cu stelele aurii arborat la finala anului trecut, care a avut loc la Liverpool, scrie The Guardian.

Controversa drapelului este ultima problemă care a lovit competiția de acest an de la Malmö, care a fost deja umbrită de o dezbatere cu privire la includerea Israelului și descalificarea concurentului olandez cu câteva ore înainte de finală. Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat site-ului Politico că interdicția este impresionantă și a spus că va căuta explicații și clarificări din partea EBU, care reunește 56 de posturi publice de radio și televiziune din întreaga Europă, inclusiv democrațiile UE și statele autocrate.

Eurovision „este în primul rând o celebrare a spiritului european, a diversității și talentului nostru european”, a scris Schinas pe X. „Drapelul UE este un simbol al acestuia. Cu mai puțin de o lună până la alegerile europene, nu ar trebui să existe niciun obstacol, mare sau mic, în calea celebrării ceea ce ne unește pe toți europenii”.

Un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat jurnaliștilor: „Este cu siguranță absolut deplorabil faptul că drapelul tuturor statelor membre ale UE care participă la concurs, precum și al altor state care fac parte din Consiliul Europei, nu a putut fi arătat”. Nu există „absolut niciun motiv” pentru care drapelul să fie interzis din locație, a adăugat el. Veteranul eurodeputat belgian Guy Verhofstadt a contrastat interdicția cu protestele din Georgia care au avut loc în același timp, când mii de persoane au ieșit pe străzi sâmbătă seara, unele arborând drapelul UE, pentru a protesta împotriva unui proiect de lege „agenti străini” de tip rus.

„În timpul în care drapelul UE este interzis la Eurovision, oamenii riscă să fie bătuți pentru a cere o cale europeană pentru Georgia”, a scris Verhofstadt pe X. „Libertatea, democrația nu pot fi niciodată luate ca atare!”

Într-o declarație emisă luni, EBU a declarat: „Așa cum a fost în anii precedenți, cum ar fi 2023, politica [a postului public suedez] SVT a fost să permită drapelele țărilor participante și drapelelor curcubeu să fie arborate. Nu a existat niciodată o interdicție expresă a drapelului UE în politica scrisă.

„Datorită tensiunilor geopolitice crescute, politica drapelelor a fost aplicată mai riguros de securitate la evenimentul de acest an. Vom lua din nou în considerare politica drapelelor pentru 2025 împreună cu noua nostră gazdă de radiodifuziune”. Gazda din anul viitor va fi SRG SSR din Elveția.

EBU a emis îndrumări în 2016, potrivit cărora drapelul UE „va fi tolerat”, cu condiția să nu fie folosit ca „unelte pentru a face o declarație politică intenționată în timpul spectacolului”.

Drapelul a apărut în 1955 ca emblemă a Consiliului Europei, organismul pan-european pentru drepturile omului separat de UE, care se întinde de la Islanda până în Azerbaidjan. Parlamentul European a adoptat drapelul în 1983 și a intrat în uz la toate instituțiile UE în 1986.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel