Ceea ce trebuia să fie o lovitură dată de firma care a cumpărat drepturile TV pentru Liga 1 pare să se transforme într-un eșec de proporții pentru Intel Sky Broadcast și într-un adevărat dezastru pentru fotbalul românesc în ansamblul lui.
Marea afacere a drepturilor TV, dezastru total după un tur de campionat
Drepturile TV de Liga 1 au fost cumpărate în această primăvară de către un off-shore din Malta, fără licitație, în schimbul a 27,5 milioane de euro net pe sezon. Intel Sky Broadcast (în spatele căruia presă sportivă a speculat că s-ar afla Arpad Paszkany, patronul de la CFR Cluj) părea că dat o adevărată lovitură în momentul în care a suflat televiziunilor din România drepturile de difuzare a fotbalului autohton pentru următorii cinci ani. Realitatea a fost însă alta, iar cifrele de audiențe reflectă un adevărat dezastru, atât pentru deținătorii drepturilor TV, cât și pentru fotbalul românesc în general.
Vezi aici două exemple de contraperformanțe înregistrate de Look TV în acest an, cu difuzarea Ligii 1:
Deţinătorul drepturilor TV a intrat în dificultate în momentul în care operatorul de cablu RCS-RDS, care deţine aproape 50% din cei circa 7 milioane de abonaţi din România, a refuzat să preia posturile Look, unde se transmit meciurile. UPC şi Dolce, ceilalţi doi mari operatori de cablu de pe piaţă, care au împreună aproape 2,5 milioane de abonaţi, au acceptat să introducă în grilă postul gratuit Look Plus, plătind împreună 16,8 milioane de euro, dar şi postul contracost Look TV.
La acesta din urmă s-a înregistrat însă un număr dezamăgitor de mic de abonaţi. În total, "gaura" dintre cheltuieli (aproximativ 30 de milioane de euro) şi încasări se apropie de 10 milioane de euro în acest sezon, conform prosport.ro.
Probleme cu banii pentru retur
Prima tranșă de bani pentru sezonul 2014-2015, în valoare de 13,75 milioane de euro, a fost deja virată în conturile echipelor de către ISB. Problemele apar când vine vorba de restul sumei, care ar trebui să intre în vistieriile cluburilor în luna ianuarie, înainte de startul returului. Presa sportivă scrie că există posibilitatea ca off-shore-ul maltez să nu furnizeze a doua tranșă de bani.
Conducătorii de club anunță colapsul
În lipsa acestor fonduri, şefii cluburilor din Liga 1 anunță că returul campionatului nu va mai începe.
Cele mai multe cluburi din Liga 1 au mari probleme financiare şi sunt dependente de banii din drepturile TV, iar din ce în ce mai multe voci îngrijorate avertizează: colapsul este aproape, dacă plățile către cluburi nu vor fi onorate!
Președintele de la CSMS Iași, Florin Prunea, a transmis că "dacă nu vin banii din drepturile TV, campionatul se opreşte din retur".
"Sigur, pe de altă parte, e vorba de drepturile din televiziune, eu sper să nu fie probleme, pentru că se vorbește că ar fi probleme foarte mari. Dacă sunt probleme cu aceste drepturi, părerea mea este că se va opri campionatul. Nu e o exprimare prea dură. Cu siguranță campionatul nu va mai continua. Toate echipele, exceptând poate Steaua, așteaptă rata din ianuarie să își plătească datoriile către jucători pe lunile precedente", a declarat Florin Prunea, citat de digisport.ro.
Și team-managerul Oțelului Galați, Cristi Munteanu, atrage atenția asupra dezastrului care se prefigurează în fotbalul românesc: "Cu banii din a doua rată trebuie să ții echipa, jucătorii, cantonamentele, furnizorii... . Vă dați seama, sunt atâtea! Nici nu vreau să mă gândesc, pentru că ar fi groasă!".
O altă voce autorizată care trage semnalul de alarmă în Liga 1 este Valeriu Iftime, finanțatorul revelației FC Botoșani: "Am fost primul care a spus că este o problemă cu drepturile TV, pentru că nu există un contract ferm între cluburi și Ligă vizavi de aceste drepturi, ca să ne putem împrumuta bancar, să ne facem un buget pe termen lung".
"În momentul acesta există o informație clară, dar doar spusă, că sunt bani, dar nimeni nu a arătat vreun document. Am făcut un împrumut și ca să garantez cu aceste drepturi, nimeni de la Ligă nu este capabil să dea un document care să spună că acești bani vor veni. Oficial, nu este nicio garanție că acești bani vor fi.
Ce spune Prunea acolo, s-ar putea ca la noi să fie mai grav ca la ei! Eu am mai puțini bani din Consiliul Local, cum suntem finanțați. La mine sunt banii mei și banii Ligii. Dacă banii Ligii nu vin, mă gândesc să mă opresc. Și ca mine sunt foarte mulți. Vor fi sau nu vor fi bani - eu spun că vor fi - cred că vor fi sume mai mici", a mai spus șeful de la FC Botoșani.
Se caută soluții pentru ieșirea din criză
Ieşirea din criza actuală e greu de întrevăzut. Potrivut unor informaţii din piaţă citate de prosport.ro, ISB ar încerca să vândă contractul către un alt client interesat să preia drepturile de difuzare ale Ligii 1. Doar că RCS-RDS, care astă-primăvară era dispusă să ofere 15 milioane de euro pe an, acum ezită, după ce a constatat că pierderea Ligii 1 (pe care a transmis-o în ultimii şase ani) nu a dus la scăderea numărului de abonaţi. Alţi jucători importanţi pe piaţă dispuşi să preia contractul cu tot cu datoriile acumulate de ISB, inclusiv plata ratei din ianuarie, sunt greu de găsit, continuă aceeași sursă.
O altă variantă despre care se discută în industria media ar fi renegocierea în jos a actualului contract cu LPF, profitându-se de situaţia disperată în care se găsesc cluburile din Liga 1. Practic, acestea ar urma să fie strânse cu uşa să accepte orice ofertă, în lipsa altor clienţi dornici să preia meciurile din campionat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News