Drepturile lucrătorilor din ”delivery”. UE încearcă să obțină susținere pentru un acord politic

Statele membre UE au modificat reglementările privind drepturile muncitorilor Bolt, Glovo sau Uber / Foto: Pixabay
Statele membre UE au modificat reglementările privind drepturile muncitorilor Bolt, Glovo sau Uber / Foto: Pixabay

Uniunea Europeană se află într-o confruntare delicată, încercând să câștige sprijinul țărilor membre pentru un acord politic ce vizează drepturile lucrătorilor la platforme precum Uber și Deliveroo. Cu toate că propunerea de reguli, inițiată de UE în 2021, a fost menită să reglementeze statutul acestor lucrători, avansul către adoptarea acestor măsuri întâmpină obstacole majore, unele state membre exprimând îngrijorări și rezerve, precizează Reuters.

Uniunea Europeană își concentrează eforturile pentru a obține sprijinul țărilor membre pentru a aproba un acord politic cu privire la drepturile lucrătorilor la companii precum Uber și Deliveroo.

Potrivit unui document obținut de Reuters joi, Comisia Europeană își mobilizează resursele pentru a facilita acest acord, în contextul unui impas semnificativ care ar putea pune în pericol adoptarea acestor măsuri.

Propunerea de reguli, inițiată de UE în 2021, a fost formulată într-o tentativă de a reglementa statutul lucrătorilor din cadrul platformelor online, precum Uber și Deliveroo.

Cu toate acestea, avansul acestei inițiative se confruntă cu obstacole majore, cu Franța ridicând întrebări privind acordul, iar Germania manifestând probabil o atitudine abstinentă față de votare. Incertitudinea cu privire la poziția Spaniei și Italiei ar putea, de asemenea, compromite înțelegerea, conform unor surse cu cunoștințe directe despre situație.

Eșecul adoptării acestei legislații ar putea lăsa aproximativ 40 de milioane de lucrători la platforme în Europa și companiile de platformă online la mila incertitudinii legale.

Cu toate că acordul provizoriu este mult mai slab decât propunerea Comisiei, eliminând un set de criterii pentru determinarea statutului unei companii online ca angajator, acesta a fost acceptat în ciuda opoziției inițiale a unor companii și state membre.

În schimb, guvernele vor specifica criteriile de angajare pentru lucrătorii online, care pot fi contestate de companiile online sau autorități în urma hotărârilor instanțelor naționale pe această temă. Astfel, situația actuală va fi menținută în întreaga Europă.

Companiile vor avea sarcina de a demonstra că lucrătorii la platforme nu sunt angajați.

La o întâlnire a ambasadorilor UE miercuri, Comisia a încercat să ajute guvernele să interpreteze noțiunea de o prezumție legală eficientă a angajării, convenită săptămâna trecută, afirmând că este responsabilitatea statelor să aleagă metoda potrivită.

În același timp, în Marea Britanie, mii de șoferi de Uber, Lyft și DoorDash și-au oprit miercuri aplicațiile în cadrul unei demonstrații de Ziua Îndrăgostiților pentru a cere salarii mai bune și condiții de muncă îmbunătățite, au declarat organizatorii protestului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel