Pe 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului ne reamintește de importanța universalității, indivizibilității și inalienabilității drepturilor fundamentale ale fiecărui individ. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că respectarea acestor principii este esențială pentru demnitatea umană, pacea globală, democrație și dezvoltare durabilă, mai ales într-un context internațional marcat de grave încălcări ale drepturilor omului, inclusiv în urma războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
"Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului. Această zi reprezintă o ocazie de a aminti că drepturile omului sunt universale, indivizibile și inalienabile. Promovarea și apărarea lor reprezintă un imperativ pentru menținerea demnității umane. În același timp, respectul autentic pentru drepturile omului și respectarea acestora sunt indispensabile pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă.
Ziua de 10 decembrie are o semnificaţie cu atât mai profundă cu cât și anul acesta suntem martorii unor atacuri deosebit de grave la adresa drepturilor omului, la scară largă, de la războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus și continuă să ducă la suferințe umane de neconceput, până la încălcările grave ale drepturilor omului în diferite zone ale globului.
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este menită să contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică.
Ansamblul de acțiuni de politică externă ale României a dovedit, de-a lungul timpului, atașamentul profund al ţării noastre la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului, fiind inseparabil de apartenența României la spațiul de libertăți și drepturi euro-atlantic. Aceste valori garantează pacea, securitatea și prosperitatea tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla.
În calitate de membru în Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025, România îşi confirmă angajamentul de a contribui la răspunsul global la aceste provocări prin promovarea coordonării în toate forurile multilaterale relevante, inclusiv în cadrul ONU, Consiliul Europei, OSCE și alte organizații regionale", se arată în mesajul Ministerului Afacerilor Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci