Rețeta de drob de pește cu smântână, un aperitiv delicios pentru orice sărbătoare, nu doar de Paşti. Drobul de pește are doar câteva ingrediente și se face foarte ușor.
Cum este drobul de pește? În primul rând este foarte gustos. Carnea de pește se asortează foarte bine cu verdețurile multe și proaspete specifice unei rețete de drob. În al doilea rând este un aperitiv foarte decorativ, este spornic și se feliază ușor.
Modul de preparare nu este diferit față de orice altă rețetă de drob. Peștele se fierbe câteva minute, doar cât să se înmoaie și să îl putem mărunți cu mâna. Tot acum mai cercetăm peștele să nu aibă oase, dacă este cazul. Fileul de crap poate fi o variantă foarte bună. Dacă veți folosi alt tip de pește, de exemplu file de lavrac sau de somon, aproape că nu va trebui să vă faceți griji din pricina oaselor. Putem alege pentru drobul de pește o crustă crocantă de pesmet cu care tapetăm tava. Vom presăra generos și deasupra compoziției înainte să băgăm drobul la cuptor. O altă variantă aspectuoasă ar fi să îmbrăcați drobul în foi de plăcintă sau cea mai simplă și sigură metodă este să tapetați tava cu hârtie de copt.
- aprox. 600 g file de pește (crap, șalău, lavrak, somon, etc sau orice combinație de mai mulți pești)
- 1 ceapă uscată
- 1 legătură de ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi (sau usturoi verde)
- 1 ardei gras colorat
- 40 ml ulei
- 30 ml vin alb sau rose
- 1 lingură de orez
- 3 ouă
- 2 linguri de smântână grasă
- ½ legătură mărar
- ½ legătură pătrunjel
- 50 g pesmet
- condimente: sare, piper, piper boabe, frunze de dafin, nucșoară
pentru decor - sugestie: salată verde, ceapă verde, ridichi, pătrunjel
Peștele curățat și spălat se pune la fiert în aprox 1 litru de apă în care am pus: sare, câteva boabe de piper și o frunză de dafin. Nu vrem să îl gătim, ci doar să se înmoaie foarte puțin carnea, cât să o putem mărunți. 10 minute e suficient. Lăsați peștele să se răcească, îl mărunțiți cu degetele și profitați de operațiunea asta ca să îndepărtați oasele, dacă au mai rămas. Tocați mărunt ceapa, usturoiul și ardeiul gras și le căliți câteva minute în ulei. Când ceapa devine translucidă, adăugați vinul și lăsați tigaia pe foc până când acesta înmoaie legumele și se evaporă. Puneți într-un bol încăpător: peștele mărunțit, ceapa și ardeiul călite, smântâna, orezul, verdeața tocată, ouăle bătute și condimente după gust. Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Ungeți cu ulei și tapetați cu pesmet o formă potrivită ca mărime. Dacă nu aveți pesmet, folosiți hârtie de copt. Turnați compoziția în formă, nivelați și presărați deasupra restul de pesmet. Coaceți drobul pentru aproximativ 40-45 de minute, până când este bine închegat și frumos rumenit. Lăsați drobul să se răcească în formă pentru 15-20 de minute pentru că este foarte fraged și dacă încercați să îl scoateți prea devreme se poate rupe. După ce îl scoateți din formă, îl lăsați să se răcească complet pe un grătar. Păstrați drobul de pește la frigider și dacă doriți felii frumoase, tăiați-l numai după ce s-a răcit. Serviți drobul alături de verdețuri proaspete: salată verde, ceapă verde, ridichi, roșii, etc.
Puteți folosi și pește întreg, nu neapărat file. În acest caz trebuie fiert câteva minute în plus, până când carnea se desprinde ușor de pe oase. Nu aruncați apa în care a fiert peștele! O puteți folosi la o supă. Dacă nu o folosiți imediat, se poate congela pentru mai târziu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News