Drona care a ucis americanii din Iordania ar fi fost confundată cu o dronă americană

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @kjpargeter
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @kjpargeter

Crezând că este o dronă aliată care se întoarce la bază, soldații uciși ar fi fost luați prin surprindere.

O dronă inamică care a ucis trei trupe americane și a rănit zeci de altele în Iordania ar fi putut fi confundată cu o dronă americană care se întorcea la baza SUA, au declarat doi oficiali americani luni.

Potrivit unui raport preliminar citat de oficiali, care nu au primit autorizație să comenteze și au insistat asupra anonimatului, în timp ce drona inamică zbura la altitudine redusă, o dronă americană se întorcea la mica instalație deșertică cunoscută sub numele de Tower 22 și a putut fi lăsată să treacă din greșeală, notează PBS.org.

Ca urmare, nu s-a făcut niciun efort de a trage în drona inamică care a lovit avanpostul duminică dimineața devreme. Una dintre barăci, unde dormeau trupele, a suferit cea mai mare parte a loviturii, în timp ce cazarmele înconjurătoare au suferit daune limitate din cauza exploziei și a resturilor care au zburat împrejur.

Oficialii au afirmat că dintre cei 34 de militari răniți, cei mai mulți aveau tăieturi, vânătăi, leziuni cerebrale traumatice și alte răni similare. Opt au fost evacuați din motive medicale, iar cel mai grav rănit se află în stare critică, dar stabilă.

Concluzia preliminară a fost raportată pentru prima dată de The Wall Street Journal.

Explicația privind modul în care drona inamică a evitat apărarea antiaeriană a instalației SUA a venit în timp ce Casa Albă a declarat luni că nu caută război cu Iranul, chiar dacă președintele Joe Biden promite o acțiune de represalii. Administrația democraților crede că Teheranul se află în spatele atacului.

Biden s-a întâlnit cu membrii echipei sale de securitate națională  pentru a discuta despre ultimele evoluții.

Atacul îndrăzneț, pe care administrația Biden îl atribuie milițiilor cu baza în Iran, adaugă un alt strat de complexitate la o situație din Orientul Mijlociu deja tensionată, în timp ce administrația Biden încearcă să împiedice războiul dintre Israel și Hamas să se extindă într-un conflict regional mai amplu.

"Președintele și cu mine nu vom tolera atacuri asupra trupelor SUA, și vom întreprinde toate acțiunile necesare pentru a apăra SUA și trupele noastre", a spus secretarul apărării Lloyd Austin luni, în timp ce se întâlnea la Pentagon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Biden se confruntă cu o echilibrare dificilă în încercarea de a lovi înapoi împotriva Teheranului într-un mod hotărât, fără a permite conflictului din Gaza să se extindă și mai mult. Atacul cu dronă a fost unul dintre zecile de atacuri asupra trupelor americane în Orientul Mijlociu de la începutul războiului dintre Israel și Hamas pe 7 octombrie. Cu toate acestea, este primul în care membrii serviciului american au fost uciși.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a reiterat, într-o zi după ce Biden a promis să "tragă la răspundere pe toți cei responsabili într-un moment și într-un mod ales de noi", că administrația SUA nu caută să intre într-un alt conflict în Orientul Mijlociu.

Dar Kirby a spus clar că răbdarea americană s-a subțiat după mai bine de două luni de atacuri ale milițiilor susținute de Iran asupra trupelor SUA în Irak, Siria și Iordania, precum și asupra Marinei SUA și a navelor comerciale în Marea Roșie. Grupurile - inclusiv rebelii Houthi din Yemen și Kataeb Hezbollah din Irak - spun că atacurile sunt în răspuns la operațiunile militare continue ale Israelului în Gaza.

"Nu căutăm un război cu Iranul", a spus Kirby la emisiunea "Today" de pe NBC. "Nu căutăm să escaladăm conflictul în regiune. ... Evident, aceste atacuri continuă. Vom continua să analizăm opțiunile. Nu pot vorbi în numele liderului suprem sau despre ceea ce își dorește sau nu își dorește. Pot să vă spun ce ne dorim. Ceea ce ne dorim este un Orient Mijlociu stabil, sigur, prosper, și vrem ca aceste atacuri să înceteze."

Iranul a respins luni acuzațiile că ar fi fost în spatele atacului din Iordania.

"Aceste afirmații sunt făcute cu scopuri politice specifice pentru a schimba realitățile din regiune", a citat agenția de știri IRNA a Iranului purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Nasser Kanaani. Iranul neagă în mod regulat implicarea în atacuri care sunt legate de el prin intermediul milițiilor pe care le susține în întregul Orient Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel