Generalul (r) Dan Grecu s-a declarat ”înspăimântat” de ”lipsa de comunicare” a autorităților, dar și a modului în care acestea au acționat în cazul dronei militare care a stat timp de o săptămână în zona Portului Constanța, înainte de a fi detonată.
Generalul (r) Dan Grecu a intervenit la un post de televiziune unde a discutat despre pericolul la care a fost expusă populația din zona municipiului Constanța după ce o dronă militară, încărcată cu aproape o jumătate de tonă de explozibil, a fost ținută în port pentru o săptămână, înainte de a fi detonată în poligonul de la Tuzla, unde vă reamintim că joia trecută a avut loc o detonare controlată a unei ambarcațiuni ce avea la bord explozibil, iar zgomotul bubuiturii a panicat populația.
”Pe mine nu m-a înspăimântat atât de mult pericolul, cât mă înspăimântă lipsa de comunicare, existentă sau care s-a dovedit a fi non-existentă, la nivelul factorilor de decizie, pentru că da, situația cu existența unei drone în arealul Mării Negre, foarte aproape de Port, care a fost și adusă în Port, culmea, că aici este o mare întrebare, de ce a fost adusă în Port, pune niște problema pe direcția asta.
Pericolul este mare, am spus din momentul în care au căzut primele drone aeriene, în zona Deltei Dunării, că fiind lângă o zonă de război trebuie să ne aflăm și la astfel de incidente fără ca noi să fim, neapărat, ținte a acestor drone.
Uite că de data asta a ajuns o dronă maritimă, la rândul ei, pierdută de sub control, care putea să pună în pericol”, a declarat generalul (r) Dan Grecu la Realitatea Plus.
Potrivit lui Grecu, în contextul în care drona, militară, avea o încărcătură importantă de explozibil, aceasta ar fi trebuit dusă direct pe poligonul de la Tuzla, însă susține că i se pare ciudat faptul că respectiva dronă a fost ținută timp de o săptămână în port.
”Ar fi trebuit scoasă din zona portului, nicidecum adusă în zona portului. Dar acum, eu nu sunt nici marinar, nici expert ISU ca să dau detalii despre acest lucru, dar o logică, o logică simplă, spune că în momentul în care identifici un pericol, trebuie să îndepărtezi pericolul de zona în care poate să producă efecte.
Zona unde putea să producă efecte era clar zona portului, chiar zona orașului. Din acest punct de vedere dați-mi voie să fiu critic și să spun că acțiunea nu a fost suficient de bine elaborată și probabil că procedurile existente trebuie să fie actualizate astfel încât orice fel de obiect suspect care apare pe mare, pe Deltă, pe teren sau oriunde altundeva, în primul și primul rând trebuie luată măsura de izolare și în niciun caz adus pe la televiziune pentru reportajele ulterioare, ci neutralizat în cel mai sigur mod cu putință.
Fiind vorba despre mare, modul de putință pe care eu îl văd, care sunt ofițer de trupe terestre, îl văd în exteriorul mării, adică în largul mării și nicidecum în port”, a mai spus generalul (r) Grecu.
Citește și: Misterul bubuiturii de la Constanța: A fost detonată barca ucraineană? Precizările SRI pentru DC NEWS
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News