Dronă rusească, căzută în România. Chirieac: Iohannis trebuie să se consulte de urgență cu ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec

Foto: Presidency.ro
Foto: Presidency.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre drona rusească care s-a prăbușit în România și a spus ce are de făcut președintele Klaus Iohannis.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat că o dronă rusească s-a prăbușit în România. In acest moment Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, se află în localitatea Plauru, pe raza căreia s-a prăbușit drona. Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect, la Antena 3 CNN, spunând că nu este cazul să se activeze articolul 5 privind apărarea colectivă, iar România trebuie să ia măsuri. 

„În Polonia a căzut o rachetă ucraineană, nu una rusească. Deci e o diferența fundamentală. Acolo a fost friendly fire, aici este o rachetă rusească sută la sută.

Înainte de orice trebuie să procedăm cu mult echilibru și să facem exact ceea ce vor hotărî partenerii strategici ai României și în primul rând Statele Unite.

Nu cred, sub nicio formă, că este cazul să se activeze articolul 5 privind apărarea colectivă. S-a întâmplat ceea ce noi anunțam de la bun început: când bombardezi în granița, la un moment dat, o dronă care nu e foarte precisă va cădea și pe teritoriul NATO, adică pe teritoriul României.

Constatăm că după atâtea decenii în care tot Occidentul și Wahingtonul, în special, s-au concentrat pe Marea Baltică, primul atac asupra teritoriului NATO se desfășoară în Marea Neagră. De 20 de ani încercăm să convingem Washingtonul că aici este zona sensibilă, și uite că lucrurile exact așa stau. N-au căzut în Polonia rachete rusești, n-au căzut în Țările Baltice, au căzut pe teritoriul României.

NATO ne spune că e rachetă rusească care a căzut pe teritoriul României. Pur și simplu trebuie să facem exact ce spun aliații. Ei nu vor activa, în opinia mea, articolul 5, dar se pot lua alte măsuri: desfășurarea de baterii antiaeriene, ceea ce trebuia de mult făcut în această zonă a Deltei pentru a proteja localitățile românești, Galați și Tulcea, de posibile accidente. Este foarte important lucrul acesta.”, a spus Bogdan Chirieac. 

Chirieac: Iohannis să se consulte de urgență cu ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec

„În opinia mea, (n.r. Klaus Iohannis) trebuie să se consulte, de urgență, în primul rând cu ambasadorul Statelor Unite la  București (n.r. Kathleen Kavalec, care, sunt convins, va primi instrucțiuni de la Departamentul de Stat și de la Pentagon. Apoi te consulți în Consiliul NATO.

Toate lucrurile astea trebuie făcute ca la carte. Nu cred că e cazul ca România să devină Casus belli, nu cred sub nicio formă că ajută ca NATO să intre în război direct cu Rusia în acest moment, cel puțin nu din acest motiv.

Sigur că Ucraina ar fi în avantaj dacă se întâmplă asta, ar fi mult mai ușor pentru ea, dar pentru pacea mondială și pentru ce urmează pe scena internațională, cred că echilibru trebuie să fie cuvântul determinant pentru diplomația de la București.", a spus Bogdan Chirieac la Antena3 CNN. 

VEZI ȘI:  MApN confirmă că o dronă rusească s-a prăbușit în România https://www.dcnews.ro/mapn-confirma-ca-o-drona-ruseasca-s-a-prabusit-in-romania_929216.html#google_vignette 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel