Drone houthi doborâte după un atac "pe scară largă" - în timp ce o navă umanitară se pregătește să plece din Cipru spre Gaza

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Cincisprezece drone lansate de rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, în Marea Roșie și Golful Aden, au fost doborâte în această dimineață de armata americană și aliații săi, potrivit autorităților.

 

Comandamentul Central al SUA, cunoscut și sub numele de Centcom, a declarat că a răspuns la un atac "la scară largă" la începutul zilei de sâmbătă.

Vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) prezentau "o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale, a marinei americane și a navelor coaliției din regiune", a postat Centcom pe X.

Acesta a precizat că navele și avioanele marinei sale, împreună cu "mai multe nave și avioane ale marinei coaliției", au doborât 15 UAV-uri.

"Aceste acțiuni sunt întreprinse pentru a proteja libertatea de navigație și pentru a face apele internaționale mai sigure", a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt militar al Houthis, Yahya Saree, a declarat că grupul a desfășurat două operațiuni militare, dintre care prima a vizat vrachierul Propel Fortune, sub pavilion Singapore, în Golful Aden.

În cea de-a doua operațiune, Saree a afirmat că mai multe distrugătoare militare americane din Marea Roșie și din Golful Aden au fost vizate "de 37 de drone".

Centcom a precizat că primul atac a declanșat explozii în fața navei Propel Fortune, dar nava și-a continuat drumul.

"Rachetele nu au avut impact asupra navei. Nu au fost raportați răniți sau pagube", a precizat acesta.

Exploziile au avut loc după ce o rachetă houthi a lovit miercuri o navă comercială în Golful Aden

Exploziile au avut loc după ce o rachetă houthi a lovit miercuri o navă comercială în Golful Aden, ucigând trei dintre membrii echipajului și forțând supraviețuitorii să abandoneze nava.

A fost prima lovitură fatală dintr-o campanie de atacuri din noiembrie, despre care Houthis spun că are ca scop să exercite presiuni asupra Israelului pentru a opri războiul din Gaza - care se confruntă cu amenințarea foametei după cinci luni de conflict.

Între timp, o navă cu ajutoare alimentare se pregătea să părăsească sâmbătă Larnaca, în Cipru, și să se îndrepte spre teritoriul palestinian asediat, unde șefii UE au declarat că se desfășoară o "catastrofă umanitară".

Nava, care este deținută de grupul de ONG-uri Open Arms din Spania, va efectua o călătorie de testare a unui nou coridor maritim.

Conform planului, nava va trage o barjă încărcată cu 200 de tone de orez și făină în apropierea țărmului din Gaza.

Bărcile ponton vor tracta apoi barja până la un debarcader situat într-o locație neprecizată, care este construit de organizația caritabilă World Central Kitchen, ce are 60 de centre alimentare în Gaza pentru a distribui ajutoarele.

Israelul a aprobat ruta maritimă, dar a declarat că nava va trebui să treacă prin controale de securitate conform "standardelor" sale.

La începutul acestei săptămâni, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că intenționează să construiască un "debarcader temporar " pe coasta mediteraneană a Fâșiei Gaza, ceea ce ar putea dura câteva săptămâni. Niciun soldat american nu va intra în Gaza pentru a-l construi.

Armata americană a livrat deja aproximativ 124.000 de mese în timpul a patru parașutări aeriene deasupra Fâșiei Gaza în ultimele zile.

Foametea este cea mai întâlnită în nordul Fâșiei Gaza, care a fost izolată de forțele israeliene ce luptă împotriva Hamas și a suferit întreruperi îndelungate ale aprovizionării cu alimente.

Cel puțin 20 de persoane au murit din cauza malnutriției și a deshidratării la spitalele Kamal Adwan și Shifa din nord, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. Cei mai mulți dintre morți sunt copii, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel