Dronele sunt un avantaj, dar și o pierdere pentru soldații ucraineni - Reuters

FOTO: Freepik @user4836439
FOTO: Freepik @user4836439

Deși sunt o parte integrantă a luptei împotriva Rusiei, Ucraina mai are nevoie și de muniție. Soldații spun că e un război modern îmbinat cu tactici clasice de tranșee.

Un soldat ucrainean de lângă linia frontului privește prin ochelarii SMART și strânge în ambele mâini un dispozitiv de control, timp în care coordonează o dronă în războiul împotriva Rusiei. Soldatul, cunoscut sub numele de cod "Sam", se uită în sus și se plânge: "Nu este video."

Vehiculele aeriene fără pilot (UAV-uri), sau dronele, au devenit vitale pentru armata Ucrainei de la invazia la scară completă a Rusiei din februarie 2022. Sute pot zbura deasupra pozițiilor rusești în estul și sudul Ucrainei în orice moment.

Dar multe dintre ele sunt asamblate în grabă de către voluntari care sunt foarte puțin remunerați, iar lipsa calității afectează capacitatea Ucrainei de a supraveghea și ataca pozițiile rusești. La o locație nedezvăluită de-a lungul liniei frontului estice în regiunea Donetsk, soldații din escadronul "Raroh" au spus că ar prefera să aibă 10 dispozitive bine făcute decât 50 mai puțin fiabile.

"Cele mai comune probleme sunt legate de conexiunea video și de conexiunea de control", a spus Sam în timpul unei vizite recente de către Reuters. "Și cele mai multe dintre ele se datorează pieselor de calitate scăzută care sunt folosite foarte des pentru a face dronele și mai ieftine."

Unii dintre operatorii de drone au cerut ca acestea să fie testate înainte de a fi folosite în luptă. "Trebuie să testăm dronele furnizate de producători noi sau făcute de civili", a spus unul cunoscut sub numele de cod "Fest". "În plus față de pierderea dronei în sine, putem pierde muniție care nu este ieftină."

Altul, cunoscut sub numele de cod "Pit", a declarat că dronele ar trebui să se conformeze unor standarde astfel încât operatorii să știe în avans cum va  funcționa dispozitivul pe care li se cere să îl opereze. "Lucrezi mult și trebuie să faci zbor după zbor, în timp ce dronele diferă mult. Una are diferite controlere, alta setări diferite, și așa mai departe", a spus el. "Când ești sub presiune, se întâmplă să ratezi un detaliu și duce la ratarea unei ținte."

O parte integrantă a eforturilor purtate de Ucraina în războiul contra Rusiei


Ministerul Apărării al Ucrainei nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters pentru a comenta remarcile soldaților.
Utilizarea dronelor cunoscute sub numele de First Person View (FPV) în luptă a fost una dintre strategiile de succes cu costuri reduse pe care Ucraina le-a folosit pe câmpul de luptă. Rusia și-a extins propria flotă de drone de la începutul războiului și a îmbunătățit capacitatea sa de a bloca UAV-urile ucrainene prin război electronic, dar dronele sunt o parte integrală a efortului de război al Ucrainei.

Dronele variază de la UAV-uri mici controlate la distanță până la dispozitive mai mari care pot zbura sute de kilometri departe în teritoriul rus. Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că Kievul intenționează să producă 1 milion de drone în 2024.

Imaginile video furnizate de armata Ucrainei care demonstrează utilitatea dronelor în acțiune arată o dronă mică care transportă un dispozitiv exploziv zburând într-un vehicul blindat rus aflat într-o garaj înainte ca ecranul să devină negru. Reuters nu a putut verifica autenticitatea înregistrării video.

Sam a declarat că dronele nu pot câștiga războiul singure. Artileria rămâne o armă importantă împotriva forțelor rusești care folosesc tranșee fortificate și adăposturi subterane, iar Ucraina le-a spus aliaților săi că se confruntă cu o penurie de muniție.

"Acest război are o latură high-tech și totodată o latură de luptă în tranșee, stil vechi", a spus Sam. "Războiul modern de astăzi îmbină tactici moderne cu tactici de tip vechi care lucrează împreună."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel