Aflați informații interesante despre cercetarea la fața locului în cazul unei crime.
Publicitate
”Când facem o cercetare la fața locului, deja știm că e un caz grav, pentru că am ajuns noi acolo” spune comisarul-șef Alexandru Poroșanu, șef al Serviciului de Cercetare la Fața Locului la Institutul Național de Criminalistică, în emisiunea ”Culisele Justiției”, realizată de Laura Duță la DCNewsTV și DCNews.ro.
Acesta a continuat: ”În primul rând ne luăm informațiile cu privire la ce s-a făcut până atunci, apoi le inseminăm, le interpretăm cât de bine posibil și începem lucrul în câmpul infracțional”.
Comisarul-șef precizează că până la ajungerea echipei sale, intervin alte forțe, imediat după apelul la 112, salvatorii, polițiștii. În acest context, Alexandru Poroșanu afirmă, referindu-se la cazul unei crime, că, în urma intervenției inițiale, probele nu mai sunt așa cum le-a lăsat criminalul. ”Trebuie să facem o evaluare a locului faptei, sa vedem cu ce ne confruntăm. De obicei, scena nu e foarte plăcută ochiului, nici ușor digerabilă. Acolo a avut loc un act cu care nu te întâlnești în fiecare zi. De obicei, mergem la crime, incendii, accidente aviatice, accidente foarte grave, care implică procese de identificare a victimelor dezastrelor, unde sunt mai mult de 5-6 victime care nu sunt recognoscibile”.
Când ajunge la fața locului echipa lui Alexandru Poroșanu, pleacă toate celelalte echipe de intervenție. Conform acestuia, ”se stabilește un traseu de acces” la fața locului. ”Traseul se face pe drumul cel mai scurt până la victime. Doar dacă sunt foarte multe probe la fața locului, pe traseul cel mai scurt, se ia în considerare alt traseu. Este foarte bine semnalizat (...) și nu trebuie să treacă cineva într-o parte sau alta a traseului” a precizat comisarul-șef.
Întrebat cum își dau seama ce probe sunt utile, comisarul-șef a explicat că sunt două tipuri de probe: probe vizibile cu ochiul liber și urme latente. Experiența este secretul care determină echipele de la criminalistică să cunoască deja care ar putea fi probele latente. Acesta a dat exemple: ”Întrerupătoarele de aprins lumina vor fi procesate la început, ca orice alt lucru care ar fi putut fi atins cu mâna. Mai bine îl procesăm să știm că l-am procesat. Se numește „drumul criminalului”. Când facem evaluarea inițială, încercăm să ne dăm seama după probe, după ce este răvășit să interpretăm cam pe unde ar fi putut să aibă acces criminalul și să lase mai multe urme. Investigarea victimelor se face întotdeauna cu medicul legist la fața locului. Procesarea sau investigarea cadavrelor se face întotdeauna cu medicul legist”.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu