EXCLUSIV  Drumul pisicii a trecut prin România acum 7000 de ani. Motivul pentru care erau considerate aducătoare de noroc, explicat de Adrian Dragotă: Fiecare vas avea o pisică

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce a spus Adrian Dragotă, expert în lumea pisicilor, în cadrul emisiunii ”DC Anima”.

„Ele au pornit ca punct de origine din zona Mesopotamiei. Oamenii au început și ei să-și continue migrația, aducând cu ei obiceiul acesta de a cultiva cereale, iar drumul lor uimitor, cel puțin așa ne atestă descoperirile arheologice, a trecut prin Bulgaria și prin România. În Bulgaria s-au găsit niște resturi ale acestei pisici, felis indica, exact rămășițele datând undeva de pe la vreo 7000 înaintea erei noastre”, a declarat Adrian Dragotă, expert în lumea pisicilor.

„Pisicile au început să caute aceste grânare cam acum 10.000 de ani, din articolele pe care le-ai scris tu. Deci, acum 7000 și ceva de ani se găsesc deja în zona aceasta a Bulgariei, României”, a precizat Tudor-Tim Ionescu, realizatorul emisiunii ”DC Anima”.

Protecție pentru cereale

Drumul pisicii a trecut prin România. Ele niciodată nu s-au împerecheat cu pisicile sălbatice din păduri, (...) nu s-au amestecat nici la noi, nici în alte țări, cu pisicile locale care au rămas în starea lor de sălbăticie. Deci, ele au fost niște pisici care au trăit într-un fel de simbioză alături de oameni, iar oamenii au început în primul rând să le accepte pentru că în mod clar le asigurau o protecție asupra depozitelor de cereale. Ulterior, prin navigatorii care normal transportau diverse bunuri, printre care și cereale, au observat că normal era util să ai o pisică deoarece îți proteja încărcătura, iar în cazul unei ambarcațiuni era și mai bine că-ți proteja și lemnul împotriva rozătoarelor, deci aveau dublă asigurare.

Pisica porte-bonheur 

S-a întâmplat un lucru, observând comportamentul pisicilor, lucru care avea să urmeze pisica considerată ca porte-bonheur până în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, mai toate vasele aveau o pisică. Pisica este ”bariosensibilă” și are o anumită schimbare de comportament în momentul în care presiune atmosferică scade, în sensul că se scarpină într-un mod mai ciudat... Oamenii care au început să observe aceste paralele între schimbarea de comportament și schimbarea atmosferică și-au dat seama că puteau prevesti o furtună pe care ei nu apucau să o vadă decât în ultimul moment și prin urmare au fost considerate aducătoare de noroc. În felul ăsta toate vasele au început să aibă câte o pisică. Vikingii fiind aproape printre cei mai importanți promotori al pisicilor în lumea modernă”, a mai declarat Adrian Dragotă.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel