Drumul judeţean 750, care face legătura între DN75 şi Gheţarul de la Scărişoara, va putea fi dat în folosință până în vara anului 2014, anunță autorităţilor judeţene din Alba. Gheţarul de la Scărişoara este cel mai important obiectiv turistic natural din acest județ, atrăgând anual de mii de turişti români şi străini.
Autor: Raluca Țena
Gheţarul de la Scărişoara este renumit pentru cel mai mare depozit de gheaţă fosil din România, care s-a format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Acesta se află în Parcul Natural Apuseni și este vizitat anual de circa 10.000 de turişti, cu precădere din luna mai până în septembrie. Peștera care îl adăpostește a fost electrificată în urmă cu peste un deceniu, iar în prezent beneficiază de iluminare cu leduri.
Cea mai accesibilă cale de acces spre Gheţar este DJ750, un drum județean extrem de degradat până în urmă cu câţiva ani. La peșteră se mai poate ajunge și pe alte două drumuri comunale şi forestiere, ambele prin cătunul Mununa, unul fiind reabilitat deja prin fonduri europene.
Drumul va fi gata până în august 2014
Directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Alba, Dan Popescu, a declarat că DJ 750, care face legătura între DN75 şi Gheţar, va fi finalizat până în august anul viitor și va avea o lungime de 18 kilometri. Am reabilitat drumul, este făcut, mai trebuie lucrat la poduri şi podeţe, plus ceva lucrări de şanţuri, rigole şi acostamente. În plus, avem în vedere amenajarea unei platforme, prin intermediul căreia şi persoanele cu dizabilităţi să aibă posibilitatea de a vizita peştera”, a declarat Dan Popescu. Acesta a adăugat că valoarea lucrărilor efectuate în acest an este de circa 1,5 milioane de lei, asemănătoare cu cea care va fi investită anul viitor.
Ghețarul de la Scărișoara este principala atracție turistică din județul Alba. Peştera are trei intrări şi se află la o altitudine de 1.165 de metri faţă de nivelul mării. Are o lungime de peste 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 105 metri. Înainte de a deveni obiectiv turistic, Ghețarul era folosit de către moţii care utilizau gheaţa şi apa din peșteră. Blocul de gheaţă de la Scărişoara are grosimi între 11 şi 36 de metri, iar în peșteră trăiesc lilieci, gândaci de doi-trei milimetri, iar din sedimentul uneia dintre săli a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (strămoşul caprei).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News