DSP Bihor, precizări legate de depistarea primului caz HMPV în România: Nu este motiv de alarmare. Să se respecte prevenția

FOTO: Freepik @slonme
FOTO: Freepik @slonme

Femeia depistată cu HMPV se află în stare stabilă. DSP Bihor atrage atenția cu privire la respectarea măsurilor de prevenție asupra infectării cu acest virus.

Citește și: Primul caz de infecție cu virusul HMPV, care face ravagii în China, depistat în România

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a informat, joi, că pacienta internată la Spitalul Județean cu metapneumovirus uman (HMPV) este în stare stabilă și că nu se efectuează anchetă epidemiologică, fiind un virus obișnuit, iar depistarea lui nu este un motiv de alarmare.

”Nu se face anchetă epidemiologică fiind o infecție obișnuită, curentă. Fiind județ de graniță, noi am trimis azi tulpina detectată la Institutul Cantacuzino București. Ce este mai important este să se respecte măsurile de prevenire a gripei în sezonul rece. Nu-i nimic spectaculos la HMPV-ul respectiv.

E ca o gripă obișnuită. E cunoscută de mult și probabil că mulți oameni au mai fost infectați. Boala, de obicei, se remite de la sine, doar că anumite grupuri de persoane sunt mai vulnerabile și predispuse la îmbolnăvire și fac forme mai grave ce necesită internare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Țârț, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DSP Bihor, femeia în vârstă de 67 ani locuia la fiica ei în Oradea din luna noiembrie 2024, având patologie cronică în antecedente.

Femeia s-a prezentat, pe data de 4 ianuarie, la serviciul UPU al Spitalului Clinic Județean cu fenomene de insuficiență respiratorie acută, dispnee, tuse productivă, mialgii, artralgii, stare generală alterată cu debut în 26 decembrie 2024. Pacienta a fost internată la Secția Pneumologie - Terapie acută și i s-a recoltat exudat faringian, proba fiind analizată în laboratorul spitalului prin metoda PCR - Multiplex - Panel respirator 2.1 plus, unde se detectează acest virus.

Laboratorul SCJUB a informat miercuri, 8 ianuarie, Compartimentul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Bihor, în cadrul raportării săptămânale, detecția Human Metapneumovirus. Tulpina este expediată către laboratorul DSP Bihor în data de 8 ianuarie 2025, ora 13:00, iar trimiterea ei către Institutul Cantacuzino București (INCDMMC) s-a realizat în cursul dimineții de joi.

HMPV, cunoscut de peste două decenii

Metapneumovirusul uman (HMPV) este cunoscut de peste 20 ani, face parte din aceeași familie de virusuri ca și virusul sincițial respirator (VSR), având o circulație obișnuită în sezonul rece de mai mulți ani. Provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreții nazale, congestie și dificultăți de respirație, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile.

Cu toate acestea, unele infecții pot dezvolta forme grave (în special la sugari și copiii mici, vârstnici, persoane cu imunitate compromisă, pacienți cu boli pulmonare cronice) și necesită spitalizarea bolnavilor. Ca și alți viruși, HMPV se răspândește prin tuse și strănut, fiind importantă în sezonul gripal respectarea măsurilor de prevenire a gripei.

”Depistarea virusului nu este un motiv de alarmare, însă reamintim că e importantă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară împotriva virozelor respiratorii/ gripei”, se arată în comunicatul DSP Bihor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel