DSP Vaslui avertizează asupra scăderii ratelor de vaccinare și a numărului de nou-născuți

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

DSP Vaslui a avertizat asupra scăderii ratei de vaccinare la 80% și a numărului de nou-născuți în județ.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a semnalat, joi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, o scădere semnificativă a ratei de acceptare a vaccinurilor în rândul părinților.

Directorul executiv al instituției, Mihaela Vlada, a declarat că rata de vaccinare în județ s-a redus la aproximativ 80%, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

"Această scădere este constantă de la an la an, fără a exista diferențe notabile între mediul urban și rural. Reticența față de vaccinuri este influențată de campaniile antivaccinare care au fost intense în perioada pandemiei de COVID-19.

Cu toate acestea, continuăm să informăm și să educăm populația prin intermediul medicilor de familie și al rețelei de asistență medicală comunitară, subliniind beneficiile vaccinării", a explicat Mihaela Vlada.

Totodată, directorul DSP a atras atenția asupra unei scăderi semnificative a numărului de nou-născuți în județ. "Media acestui an este de aproximativ 150 de nou-născuți pe lună, față de 400 în anii anteriori.

Este important de menționat că Ministerul Sănătății a extins programul de vaccinare pentru a include și alte grupe populaționale, nu doar copii cu vârste între 0 și 14 ani, pentru prevenirea unor boli cronice, cum ar fi hepatitele și cancerul de col uterin," a adăugat Vlada, potrivit Agerpres.

Care este calendarul național de vaccinare

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri: În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.

La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.

La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani. La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel