EXCLUSIV  DSU și "scanarea Internetului". Bulai: În doi ani de pandemie, au căpătat puteri extraordinare. Acum trecem pe Ucraina

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Alfred Bulai a arătat motivul pentru care Departamentul pentru Situații de Urgență ar fi vrut scanarea presei online, blogurilor și rețelelor sociale.

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi mai multe ONG-uri, se pare că pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi „fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina. Aceasta a fost informația pe surse care a pus pe jar liderii țării, vineri. Reacțiile pot fi citite AICI.

Youtube video image

„Dacă nu ar fi, iată, intervenția clasei politice, PNL și PSD, se făcea ordine pe Internetul ăsta!”, a spus Val Vâlcu, în deschiderea emisiunii „Nod în papură” de la DC NEWS, cu referire la inițiativa de mai sus.

Bulai: Nu mă surprind opinii de genul acesta

„Societatea civilă o fi cerut chestia asta...”, a spus sociologul Alfred Bulai, înainte să scoată un râset. „Bine, nu mă surprind opinii de genul acesta. Când eram tânăr asistent, la începutul anilor ’90, am fost invitat la o sesiune de comunicări științifice la miliție, SRI, ce era pe vremea aceea. Acolo a luat cuvântul un domn, părea așa un general, care ne-a explicat ce pericol mare este cu Internetul și că trebuie să luptăm toți să-l întrecem. Omul credea sincer în chestia asta”.

Un mic stat paralel creat la DSU

„Eu zic de faptul că prima reacție a acelui om a fost să-l oprim (n.r., Internetul) că e spionaj. E o mentalitate. Acum, dacă mă întrebi pe mine, cred că este și un reflex fiindcă există multă incompetență, că serviciile diverse de informații monitorizează aceste site-uri de mult timp. Accentul era pe ideea pedepselor, dar monitorizări există. Există servicii, există NATO, adică nu veni acum unul să-și dea cu părerea despre știrile false.

Ține și de mentalitatea și de ceea ce s-a creat acolo, la DSU, s-a creat un mic stat paralel. În doi ani (n.r., de pandemie), au căpătat niște puteri extraordinare. Mai mult, au fost susținuți chiar împotriva justiției, au fost condamnate curți fiindcă au contrazis niște lucruri în baza legii și în general li s-a ținut partea.

Acum sigur, dacă tot le-ai dat acel entuziasm și în realitate ar trebui să se ocupe de cu totul altceva, atunci cred că-și caută și de lucru. Acum trecem pe Ucraina și ne dăm cu părerea despre chestiuni care nu sunt în competențele Situațiilor de Urgență. Putem să spunem că serviciile de informații pot da informații președintelui care se adresează Parlamentului. Parlamentul ia astfel de decizii. Evident că e de așteptat ca liderii politici să reacționeze, pentru că e o încălcare flagrantă a dreptului la liberă exprimare, atât timp cât nu avem o astfel de lege”, a mai spus Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel