Dubai, minunea turistică a lumii; Emiratul se pregăteşte pentru Expo 2020; Uitaţi de Burj Khalifa! Se pregăteşte o clădire şi mai înaltă; Ca în filmele SF: automobile zburătoare.
De ce este Dubai unul din statele şi metropolele care m-au impresionat în mod deosebit? Am vizitat recent Dubaiul, unul din cele şapte state ale Emiratelor Arabe Unite, după ce mai fusesem aici acum patru ani. Nu vă spun câte transformări am văzut în doar 4 ani, deşi Dubaiul este o metropolă SF, care impresionează încă de la finele anilor 90. De data aceasta am fost invitat de către Autoritatea pentru Turism şi Marketing Dubai (DTCM), organizaţia oficială a guvernului care de ocupă de promovarea Dubai-ului ca destinație turistică internațională și un important centru comercial. În plus, sunt de asemenea responsabili pentru licențierea și clasificarea tuturor serviciilor în turism din Dubai, inclusive de nivelul de activitate al hotelurilor si agentiilor de voiaj. Recent, DTCM a deschis un birou în România, ţinând cont că în ultimii ani, Dubaiul este vizitat de peste 50.000 de români anual.
Dubai merge mult pe ideea de "Cartea recordurilor". De exemplu, are cea mai înaltă clădire din lume - Burj Khalifa (828 metri), cel mai mare parc de distracţii acoperit din lume - IMG Worlds, aeroportul cu cel mai mare trafic pentru cursele internaţionale, cel mai mare mall din lume - Dubai Mall, unica pistă de ski artificială aflata într-o zonă subtropicală (Mall of Emirates), cea mai mare fântână cu coregrafie şi spectacol de lumini din lume (construită de cei care au conceput şi celebra fântână din Las Vegas, din faţa hotelului Bellagio) etc. De asemenea, Palm Jumeirah este cea mai mare insulă artificială din lume, cu o lungime de 5,4 km., care găzduieşte zeci de hoteluri şi sute de ansambluri rezidenţiale. Aici se află vestitele resorturi Atlantis şi Rixos Palm. Acestei insule îi vor urma alte 2 insule şi mai mari, dar încă neamenajate: Palm Jebel Ali şi Palm Deira.
15 milioane de turişti, noi recorduri mondiale şi pregătiri pentru Expo Dubai 2020
Iar marile surprize ale Dubaiului nu se opresc. În iulie 2017, aici va fi inaugurat primul taxi zburător din lume, construit de firma chinezească Ehang. Automobilul va fi fără şofer iar traseul va fi prestabilit şi monitorizat de la sol. Cursele vor dura maxim o jumătate de oră, cu viteza de 160 km pe oră. Până în 2030, se intenţionează ca 25% dintre transporturile din Dubai să fie efectuate cu aceste maşini zburătoare. Practic, metropola va arăta exact ca în filmele SF din anii 80-90.
Pe de altă parte, în 2020 va fi inaugurat un turn şi mai înalt decât Burj Khalifa, Dubai Creek Harbour – The Tower. Iar către vestul emiratului se construieşte noul Dubai, care va întrece în măreţie actualul Dubai. De ce toate astea? Pentru că în 2020 va avea loc Expo Dubai, expoziţia internaţională a anului. Mega evenimentul va avea loc în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021, va reuni participanţi din peste 180 de ţări şi peste 25 de milioane de participanţi, pe o suprafaţă de 438 de hectare. Atunci, Dubai chiar îşi doreşte să devină centrul lumii.
Anul trecut, Dubai a înregistrat 14,9 milioane de turişti străini!
Dubai are 11 milioane de rezidenţi care locuiesc sau muncesc aici, dar cetăţenii sunt sub 1 milion. Liderii emiratului Dubai au avut o viziune extraordinară: au realizat că resursele de petrol se vor termina la un moment dat, asa că au hotărât, acum peste 20 de ani, să transforme Dubai într-o destinaţie turistică, într-un important hub aerian, în destinaţie de evenimente şi de afaceri. Şi au reuşit pe deplin.
Dubai este un oraş cosmopolit, poate unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume. Aici lucrează sau au afaceri oameni din toată lumea: de la Marea Britanie, Germania, SUA sau Africa de Sud, până la România, Rusia, Ucraina, Cehia, Pakistan, India, China.
De asemenea, în Dubai sunt festivaluri internaţionale de renume, precum Festivalul de shopping (cu importante reduceri pentru branduri internaţionale) sau Festivalul gastronomic.
Shopping şi parcuri de distracţie acolo unde a fost deşert
Pentru europeni, Emiratele Arabe Unite reprezintă locul din Orientul Mijlociu care combină confortul de acasă sau chiar mai mult, cu exotismul. Aici puteți folosi la maxim acele cardurile de credit în diversele magazine elitiste, puteţi sta pe o plajă superbă şi savura un cocktail, puteţi merge la un restaurant rafinat sau puteţi dansa în cluburi, pe muzica DJ-ilor, până la primele ore ale dimineții.
Dubai este o destinaţie a celor care doresc atenție. Fiecare vizitator este tratat asemeni unui VIP, indiferent de statutul său. Acest emirat-oraş a inventat practic ideea de festival de shopping (Dubai Shopping Festival), eveniment care a determinat mulţi oameni să călătorească în Dubai și să-şi cheltuiască acolo banii în perioada ianuarie-februarie a fiecărui an. Nenumărate mall-uri, hoteluri moderne, restaurante, cluburi și baruri, fac turistul să se hotărască greu în a alege. Motivaţi de Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, liderul Dubaiului şi prim ministru al Emiratelor Arabe Unite, un lider care nu înțelege cuvântul „nu", vizitatorii și rezidenții acestei metropole din Orientul Mijlociu, în număr tot mai mare de la an la an, primesc promisiunea că Dubai este unic pe pământ.
Vezi AICI The Art of Falconry
Dubai merge întotdeauna pe conceptul şi promisiunea de "cel mai", "cea mai". Şi se ţine de cuvânt. Dubai Mall, inaugurat în 2009, era, la acea vreme, cel mai mare mall din lume. Şi credeţi-mă că e! Dubai este un loc uimitor, unde clădirile înalte contemporane se împletesc cu vechile străzi arabe. Doar în decursul unei zile, turiștii se pot bucura de munţii stâncoşi, de parcurile verzi, dunele înalte, turnurile de vânt, clădirile ultra-moderne din zonele rezidenţiale. Vizitarea renumitei Pieţe de Aur vă va surprinde prin bogăţia şi varietatea pietrelor şi metalelor preţioase. Puteţi vedea, de asemenea, cel mai mare zgârie-nori din lume – Burj Khalifa. Înălţimea acestei clădiri este de 828 de metri. Lângă Turn se află Dubai Mall, de care vă aminteam mai devreme. În faţa Dubai Mall se află un lac unde, în fiecare seară, din jumătate în jumătate de oră au loc spectacole de sunet şi lumini, unde protagonista principală este... apa. Da, veţi vedea un spectacol nemaiîntâlnit format din jeturi de apă, cu durata de cinci minute. Dacă staţi pe o terasă cu vederea către lac, vă va fascina cu siguranţă şi priveliştea de-a dreptul copleşitoare a Burj Khalifa, luminat până sus, la cei peste 800 de metri ai săi. Primele 30 de etaje ale clădirii găzduiesc primul hotel Armani din lume. La etajele 124 şi 125 veţi putea face fotografii şi beneficia de panorama "Top of the World".
Iubitorii lumii subacvatice vor putea să se bucure de o plimbare prin acvariul gigant, care este situat în interiorul Dubai Mall. Una dintre cele mai mari stațiuni de schi de interior este situată în Mall of Emirates (un alt centru comercial), situate în vestul Dubaiului, spre vestitul Burj Al Arab.
O altă ambiţie a Dubaiului este să devină o capitală mondială a parcurilor de distracţie. Numai anul trecut au fost inaugurate două mega parcuri de distracţie. Un parc de distracţii gigantic pentru căutătorii de adrenalină. Dubai Parks and Resorts include Motiongate cu tematică de Hollywood, Bollywood Parks care recrează lumea vibrantă a filmelor indiene şi Legoland Dubai. Tot aici se află cel mai mare parc de distracţii acoperit din lume. Dovedind zicala "niciodată nu poţi avea prea mult dintr-un lucru bun", Dubai continuă distracţia la IMG Worlds of Adventure, inspirat din desenele animate de pe Cartoon Network şi supereroii Marvel, precum şi din tematica dinozaurilor din Forbidden Territory şi invazia distracţiei din LazyTown.
De la zgârie nori la desert safari
Turiștii pot vizita, de asemenea, reşedinţa Sheikh, a cărei intrare seamănă cu un arc de triumf. Pe aleea care duce spre palat, se pot admira păunii maiestuoşi.
Dacă doriţi să vizitaţi Dubaiul antic – vă recomandăm Bastakiya, un cartier vechi. Stradelele sale înguste şi turnurile de vânt parcă vă transferă în trecut. Această zonă este un sat turistic real, cu muzee cu galerii de artă şi cu un centru cultural. Orașul vechi este protejat de trei turnuri de pază. Cel mai mare interes pentru turişti şi fotografi îl constituie turnul Burj Nahar, situat în grădinile pitoreşti din Deira.
Merită a fi vizitată şi Moscheea Jumeirah. Acesta reprezintă un monument de arhitectură uimitor al Islamului. O impresie deosebită se creează dacă vedeţi moscheea în timpul nopţii, pentru că iluminarea inteligentă accentuează eleganţa clădirii.
Chiar dacă nu sunteţi în Dubai prima dată, nu renunţaţi la excursiile prin oraş, vizitarea muzeului de figuri de ceară, faceţi cunoștință cu cursele cu cămile, bucuraţi-vă de aerul curat, oceanul în timp ce vă plimbaţi cu barca prin golf. De asemenea, nu rataţi primul hotel de 7 stele din lume, construit în mare, Burj Al Arab! Inaugurat în 1999 şi având 321 de metri înălţime, este situat pe o insulă artificială, la 280 m depărtare de plaja Jumeirah, fiind legat de țărm printr-un pod privat curbat. Deși este recunoscut ca fiind singurul hotel de 7 stele din lume, clasificarea oficială este de 5 Stele Deluxe. Proprietarul hotelului (grupul hotelier Jumeirah) nu a folosit niciodată termenul de 7 stele în conferințe de presă sau reclame. Această clasificare neoficială de 7 stele pare a fi provenit de la o jurnalistă britanică care a vizitat hotelul înainte de inaugurare, într-un tur de presă și a rămas impresionată de luxul opulent al hotelului. Tot aici se află şi hotelul Jumeirah Beach, inaugurat în 1997 şi încă la modă.
Vezi AICI Dhow Making
Dacă vă aflaţi în Dubai pentru mai multe zile, merită încercat şi un Desert Safari, care vă va oferi amintiri memorabile în timpul serii. După experienţa cu multă adrenalină vă veţi putea plimba cu cămila iar apoi veţi lua o cină tradiţională în deşert, dublată de un spectacol deosebit.
Atenţie! Preţurile pot varia mult în funcţie de produs. Taxi-urile sunt relativ ieftine, şi vă daţi seama de ce... Petrol cât cuprinde în regiune, nu? Preţul per kilometru nu depăşeşte cu mult tariful din România. În una din cele mai scumpe zone, Dubai Mall, puteţi mânca un fel de bază cu între 40 şi 100 de dirhami (dirhamul având aproximativ aceeaşi valoare cu leul) şi bea un suc sau un cappuccino cu între 10 şi 20 de dirhami, aici fiind un loc mai scump. Dacă doriţi preţuri foarte mici, vă puteţi aventura în cartierul vechi, lângă râul Creek. Aici parcă te afli în Pakistan, zona fiind locuită de muncitori pakistanezi şi, pe alocuri, indieni. Puteţi merge la orice oră din zi şi din noapte, Dubaiul este foarte sigur! Pedepsele sunt aspre şi mai nimeni nu doreşte să încalce legea. În această zonă am descoperit market-uri unde orice produs costa între 1 şi 10 dirhami. Iar o shaorma bună o puteţi savura şi cu doar 6 dirhami.
[citeste si]
Că tot suntem europeni, un aspect mai delicat este cel al băuturilor alcoolice. Nu găsiţi nimic în supermarketuri, ci doar la hotelurile de 4 şi 5 stele sau la barurile din centru. În zona Dubai Mall, o bere la 330 ml este 40 de dirhami, un pahar de vin, 45 de dirhami, un pahar de whisky (50 ml), 55 dirhami. Acestea fiind preţurile de pornire. Dar asta e, la ce căldură este în Dubai, nici nu puteţi bea foarte mult alcool.
Atenţie! Cea mai bună perioadă pentru a merge în Dubai este noiembrie – mai, când temperaturile sunt suportabile. Este drept, şi în această perioadă puteţi înfrunta furtuni de nisip şi ploi. Însă merită să ajungeţi şi în perioada mai – octombrie, preţurile fiind mai mici (de extrasezon). E drept, nu puteţi sta afară decât dimineaţa şi seara sau noaptea. În timpul zilei, vă stau la dispoziţie nenumărate mall-uri, spa-uri, magazine şi altele. Viaţa de noapte din Dubai este dezvoltată şi pentru toate gusturile. Atât timp cât respecţi legile acestei ţări şi dai dovadă de bun simţ, te vei distra de minune în metropola secolului XXI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News