Economistul Adrian Negrescu a vorbit despre solicitările sindicaliștilor din educație, explicând cum ar putea Guvernul face rost de bani pentru majorarea salariilor profesorilor.
Publicitate
Sindicatele din educaţie au fost chemate la discuţii, la ministerul de resort, pentru stabilirea strategiei care se va adopta în perioada următoare, după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunțase joi, pe 1 iunie, că ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern şi negocierile au luat sfârşit, precizând că Executivul a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masă.
Totuși, se pare că nu a fost tocmai așa, asta pentru că în data de 4 iunie, reprezentanţii federaţiilor sindicale au transmis că greva generală din educaţie continuă, în condiţiile în care "textul OUG 53/2023 este nemulţumitor". În acest context, economistul Adrian Negrescu a fost întrebat la Realitatea Plus cât de dificil este pentru Guvern, din punct de vedere financiar, să satisfacă dorințele sindicaliștilor din educație, mai ales că nu sunt singura pătură socio-profesională care are cerințe financiare.
"În primul rând avem un deficit foarte mare. Gândiți-vă că în momentul de față suntem la 1,72% din PIB cu deficit, adică diferența dintre cât adună statul din taxe, impozite și alte venituri, și cât cheltuiește. Statul cheltuiește din ce în ce mai mult în loc să strângă cureaua și să investească banii pe care îi adună de la populație și de la firme în domenii prioritare. Și, într-adevăr, educația ar trebui să fie un domeniu prioritar.
Ei, ne uităm că tocmai ieri ministrul Economiei anunța o schemă de un miliard de euro de susținere pentru câteva firme, după ce acum câteva luni de zile anunțase în jur de două miliarde de lei, bani acordați unor firme de apartament, cu 2-3 angajați, pentru a le sprijini să evolueze în această perioadă de criză. Deci, dacă este nevoie de bani și într-adevăr ne stabilim că educația este o prioritate, se pot găsi bani. Se poate mări deficitul, se pot face multe lucruri, putem aduce banii din altă soluție. Vă dau un exemplu foarte concret. Noi continuăm să subvenționăm energia și gazele, adică să dăm producătorilor niște bani pe care nu îi merită pentru că ținând prețurile foarte sus la energie și gaze, practic ne furăm singuri căciula. Acei bani se puteai da profesorilor. Prețurile sunt ținute artificial sus cu bani de la buget și este aberant și revoltător din prisma modului în care sunt cheltuiți banii publici", a declarat Adrian Negrescu.
Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu