Dulceața de afine: O rețetă simplă pentru un gust de neuitat

DULCEAȚA DE AFINE. O delicatesă din cămara gospodinelor este dulceața de afine, chair dacă necesită un timp mai îndelungat de preparare. Este dulceaţa perfectă pentru papanaşi, dar şi ideală în alimentaţie pentru proprietăţile deosebite ale acestor fructe de pădure.

Afinele sunt cunoscute pentru proprietățile în combaterea unor afecțiuni. Sunt consumate ca adjuvant în infecţiile bacteriene ale tractului urinar, aşadar consumul acestei dulceţi poate avea dublu beneficiu pe lângă desfătarea papilelor gustative.

Ingrediente pentru dulceața de afine :

– 1 kilogram de afine
– 450 grame de zahăr

Opţional se pot folosi un baton de scorţişoară sau 4 cuişoare pentru o aromă specială.

Din această cantitate vor ieşi 1 borcan de 450 ml + 1 borcan de 250 ml + 1 borcan de 200 ml.

Preparare:

DULCEAȚA DE AFINE. Fructele se curăță de codițe și de frunze, după care  se spală foarte bine în mai multe ape. Se acoperă cu zahăr şi se lasă cel puțin o oră la macerat. Se pot lăsa la loc răcoros şi de seara până dimineaţa fără niciun pericol. Se pun la fiert la foc mic la început, până afinele îşi lasă sucul şi încep să fiarbă. Durează circa 15 minute. Când începe tot amestecul să fiarbă, lăsati-l pe foc încă 1 minut.

Atenţie însă, se amestecă totul cu o lingură de lemn în tot acest timp pentru ca dulceaţa să nu se prindă de fundul vasului. Cantitatea de fructe fiind mai mică, se poate folosi un vas special cu fundul dublu.

DULCEAȚA DE AFINE – Strecuraţi afinele de sucul lăsat. Lăsaţi-le 10 minute la scurs ca să adunaţi cât mai mult sirop. Puneti sucul strecurat înapoi pe foc, la fiert, împreuna cu scorţisoara şi cuişoarele sau fără dacă aţi ales să nu puneţi. Fierbeţi timp de 20 de minute şi în tot acest timp luaţi cu o lingură sau o paletă spuma groasă care se formează la suprafaţa siropului.

După ce au trecut cele 20 de minute, puneţi afinele în siropul fiert. Lăsaţi încă 8 minute la fiert din momentul în care începe să clocotească.

DULCEAȚA DE AFINE. Puneţi dulceata de afine fierbinte în borcanele sterilizate fierbinţi, stergeţi gura borcanului dacă s-a murdărit, puneţi capacele şi le strângeti bine. Întoarceţi borcanele cu fundul în sus – să stea pe capac – şi lăsaţi-le aşa 10 minute să se facă vid. Acoperiţi bine borcanele fierbinţi cu pături să stea până dimineaţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel