Dulceață de gogonele: Rețeta inedită. Nu te-ai fi așteptat să fie atât de bună

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nadin Trosh)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nadin Trosh)

Vrei o rețetă inedită de dulceață? Poți încerca varianta cu gogonele verzi. Este absolut delicioasă.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

- 1.5 kg gogonele (după curăţare)
- 700 g zahăr
- sucul de la 2 lămâi
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 vârf cuţit cuisoara măcinata
- 1 baton scorţişoară
- 1 lgț esenţa de vanilie
- 1/2 lgț ghimbir măcinat
- 1 vârf cuţit seminţe de anason

Cum se prepară

Se spală gogonelele, se taie în jumătăţi, se taie cotoarele şi cu ajutorul unei linguriţe, se scot seminţele. Se taie apoi cubuleţe şi se pun într-un bol. Se toarnă peste ele sucul de la 2 lămâi şi se lasă 1 oră să intre zeama de lămâie în ele, amestecând din când în când, scrie bucataras.ro.

După o oră, se toarnă într-o oală de inox cu fundul dublu, se adaugă zahărul şi condimentele: cuişoare, batonul de scorţişoară, ghimbirul şi anasonul. Se amestecă bine şi se pune pe foc. Se adaugă şi coaja de lămâie şi esenţa de vanilie şi se pune pe foc iute, până începe să fiarbă, apoi se reduce uşor focul. 

Se fierbe aproximativ o oră şi ceva, timp în care se mai ia din dulceaţă şi se face proba pe o farfurie.  Se sterilizează borcanele, apoi se toarnă dulceaţa fierbinte. Se căpăcesc şi se pun în paturi la căldură până se răcesc, apoi se depozitează în cămară.

BONUS: Dulceață din coji de pepene verde

Ingrediente

- 1 kg de coji de pepene verde

- 800 g de zahăr

- jumătate de lămâie

Altele: apă + ½ linguriță de bicarbonat de sodiu.

Cum se prepară

Spălați bine pepenele verde. Tăiați-l în felii. Separați pulpa și coaja de pe fiecare felie, lăsând un strat subțire de pulpă roșie pe stratul verde. Curățați cojile de pepene de stratul lor superficial, după care tăiați-le în cubulețe. Puneți-le într-o cratiță cu fundul gros.

Acoperiți cojile de pepene cu apă rece. Dizolvați bicarbonatul de sodiu în ea. Apoi fierbeți cojile de pepene timp de 2-3 minute din momentul clocotirii apei. Scoateți cojile de pepene din apă. Puneți-le înapoi în cratiță și presărați zahărul pe suprafața lor. Puneți-le deoparte pentru aproximativ 2 ore, până când zahărul se va dizolva. Străduiți-vă să nu amestecați foarte mult, ca să nu sfărâmați cubulețele de coji de pepene, potrivit retete-usoare.eu.

Încălziți dulceața pe foc mic până va ajunge la punctul de fierbere. Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească pe parcursul a 8-10 ore sau peste noapte. Adăugați lămâia în dulceață. Nu trebuie să o mărunțiți, deoarece ulterior o veți îndepărta. Fierbeți dulceața timp de 2-3 minute din momentul clocotirii, pe foc mic. Lăsați-o iarăși să se răcească.

Peste 8-10 ore fierbeți-o încă o dată pe parcursul a 2-3 minute. Lăsați-o să se răcească. Aduceți dulceața până la punctul de fierbere și transferați-o cât este fierbinte în borcane sterilizate. Acoperiți-le cu capace sterilizate și închideți-le ermetic. Lăsați conservele obținute să se răcească până la temperatura camerei, după care puneți-le la locul de păstrare.

Sau poate preferi rețeta clasică de dulceață de vișine.

Ingrediente 

- 1 kg de vişine proaspete, fără sâmburi
- zeama de la 1lămâie
- 250 ml sirop de agave/miere sau xylitol/ştevie după gust

Cum se prepară

Vişinele ar trebui culese din copac, pentru a vă asigura că aveţi un kilogram de vişine coapte pe jumătate, nestricate. Pentru dulceaţă, ele sunt cele mai bune când sunt coapte la jumătate, pentru a putea să-şi păstreze şi gustul acrişor, care le dau aroma specială, scrie clickpoftabuna.ro.

Vişinele fără sâmburi, spălate şi lăsate la zvântat se pun în robotul de bucătărie, dotat cu lamă în forma literei S şi se zdrobesc cât să nu se facă terci. Apoi, se pun într-un vas vişinele şi se lasă la deshidratat la 40 de grade Celsius, până se scaldă într-un sos gros. Se scot din vas, se amestecă cu zeama de lămâie şi îndulcitorul şi se pun în borcane fără capac până se răceşte, se păstrează la frigider, dar nu mai mult de 10 zile.

O altă variantă mai simplă este să se pună vişinele într-o cratiţă la cuptor la fiert, fără alte ingrediente. Se lasă cel puţin 2 ore la foc minim, timp în care se amestecă din 20 în 20 de minute. La final, se pun zeama de lămâie şi îndulcitorul (nu se pune miere în acest caz) şi se pun în borcane. Borcanele să fie bine spălate, uscate şi fierbinţi şi să se înfileteze imediat după ce se pune dulceaţa. Dulceaţa se lasă la răcit în pături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel