Vrei o rețetă de dulceață de gutui care se prepară ușor și rapid? Poți încerca varianta fără fierbere.
Ingrediente
- 5 gutui
- 5 cm de rădăcină de ghimbir
- 1 kg de miere
- 1 lingură de pulbere de scorțișoară
- 1 lămâie
Cum se prepară
Spălați bine gutuile, îndepărtând puful. Tăiați-le în jumătăți, eliminând părțile viermănoase. Dați-le pe răzătoarea mare într-un bol de sticlă sau într-un vas de ceramică. Adăugați ghimbirul dat pe răzătoarea cu găuri mici, pulberea de scorțișoară și sucul proaspăt stors de la lămâie, scrie lataifas.ro, redând rețeta de pe cristelageorgescu.ro.
Adăugați și mierea și amestecați bine, până la omogenizare cu o lingură de lemn. Acoperiți vasul și lăsați gemul la macerat 3-5 zile, amestecând zilnic în el. Transferați apoi dulceața rezultată în borcănele de sticlă. Închideți-le ermetic și păstrați-le în frigider. Această dulceață poate fi consumată ca atare, poate fi servită pe pâine, pe clătite, ca o miere vindecătoare sau ca sirop.
Citește și:
Gem de mere: Rețeta specială de sezon. O explozie de aromă!
Dacă vrei să faci gem de mere, ți-am pregătit o rețetă foarte simplă. Iată cum se prepară.
Ingrediente
-2 kg de mere
-1 kg de zahăr
-½ pahar de apă
Cum se prepară
Pentru prepararea acestui gem sunt potrivite merele mature sau un pic imature: fructele conțin multă pectină și gemul preparat din aceste mere se va gelatiniza bine, potrivit bucatarul.eu. Spălați și curățați merele: merele într-o cratiță, iar cojile în alta. Presărați merele decojite cu zahăr (adăugați zahăr după gust) și agitați cratița ca să se distribuie zahărul.
Turnați apa în rămășițele de mere, puneți cratița la foc mic și fierbeți timp de 10 minute. Lăsați să se răcească un pic și turnați lichidul obținut în mere. Puneți cratița cu mere la foc și fierbeți până vor deveni moi (30-40 de minute), amestecați bine, reduceți focul și fierbeți gemul. Întregul proces durează aproximativ o oră.
Când masa va fi de 2 ori mai mică decât cea inițială, puteți verifica dacă gemul este gata: puneți o picătură de gem în farfurie, lăsați să se răcească și dacă nu curge, atunci gemul este gata. Puneți gemul fierbinte în borcane uscate și sterilizate și închideți-le cu capace. Veți obținut 3 borcane de 0.5 l și încă puțin gem.
BONUS: Cum se face gemul de prune
Ingrediente
- 2 kg prune
- 800 g zahăr
- zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)
Cum se prepară
Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie, potrivit retete.unica.ro. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. Se amestecă folosind o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului.
Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert. Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News