Dulceață de gogonele cu nucă. Rețeta neașteptat de bună

Sursa foto colaj: Facebook GheorghePauna / Pixabay
Sursa foto colaj: Facebook GheorghePauna / Pixabay

Ai mai auzit de dulceață de gogonele cu nucă? Dacă nu, nu știi ce ai pierdut! Iată cum se prepară această bunătate.

Ingrediente

- 1 kg gogonele verzi, egale, rotunde (cele lunguieţe nu se curăţă bine de seminţe), micuţe de aproximativ 3 cm

- zahăr - cantitate egală cu gogonelele curăţate şi scobite

- 1 lămâie

- 2-3 seminţe de anason stelat sau ¼ linguriţă anason obişnuit sau 1 baton mic de scorţişoară

- miez de nucă - 400 g

- 200 ml apă

Vezi și: Gem de mere: Rețeta specială de sezon. O explozie de aromă!

Prăjitură fragedă de post cu gem și nucă. Rețeta preferată a familiei

Cum se face dulceaţa de gogonele verzi cu nucă

Gogonelele se spală, se taie căpăcelul, se scobeşte şi se cântăresc. Se folosesc cantităţi egale de zahăr şi gogonele astfel pregătite.  Pentru 1 kg de gogonele/ zahăr se folosesc 200 ml apă, care se pun la fiert cu zahărul, potrivit pofta-buna.com. Se spumează când dă în fiert şi se lasă să fiarbă până când se îngroaşă siropul (când se pune între degete, răcit, se formează un firicel cam de 5 mm). Separat, gogonelele se opăresc în apă clocotită (1 minut, cât să se înmoaie şi să se poată curăţa uşor pielița). Se scot, se curăţă şi se umplu cu miez de nucă.

În siropul clocotit se adaugă sucul de lămâie, gogonelele umplute şi anasonul sau scorţişoara, vanilia – ce aromă doriţi - şi se lasă la fiert. Se spumează când dă în clocot şi se şterg marginile vasului de impurităţi cu un şervet umed. În felul acesta, se evită arderea eventualelor particule de zahăr nedizolvate sau impurităţi, care ar putea da o culoare maronie dulceţii.

Se bagă o farfurioară în congelator şi pe ea se probează cât de legat este siropul. Fiind rece, imediat se răceşte. Când ajunge la consistenţa dorită (să nu curgă siropul de pe farfurioară). Se opreşte focul şi se toarnă, aşa fierbinte, în borcane curate şi uscate, sterilizate înainte. Se închid ermetic, se pun cu gură-n jos, ca să se creeze vid şi să se sigileze borcanele, se acoperă şi se lasă până a doua zi.

Vezi și: REȚETĂ DE TOAMNĂ. Cum faci gem de struguri. L-ai gustat vreodată? Explozie de aromă și parfum

De ce se înnegrește zacusca sau gemul din borcane deasupra. Unde ai greșit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel