Făina de ovăz este o alternativă delicioasă și mult mai sănătoasă, potrivită pentru prăjituri lejere, de vară.
Făina de ovăz poate fi un bun substitut al făinii normale, care nu este tolerată de persoanele cu intoleranță la gluten și nu este în rândul preferințelor celor care au grijă la alimentație. Ovăzul, spre deosebire de grâu, nu conține gluten și nici zaharuri. Tot făina de ovăz are 10 grame de fibre, 73 de grame de carbohidrați și 6,6 grame de grăsimi, informează Departamentul de stat din agricultură al Statelor Unite ale Americii.
Făina de ovăz poate fi cumpărată din comerț sau poate fi făcută acasă din fulgi de ovăz mărunțiți fin la blender.
Printre cele mai apreciate rețete sunt clasicele clătite, care pot fi preparate într-o multitudine de varietăți. Baza rețetei sunt făina de ovăz și apa, iar pentru o consistență potrivită se adaugă o banană sau un ou, ori ambele în funcție de preferințe. O altă opțiune potrivită pentru a îngroșa consistența este și crema vegetală pentru gătit.
Clătitele din ovăz cu fructe proaspete pot fi un mic dejun potrivit verii. Pentru o porție generoasă este nevoie de 150 de grame de făină din ovăz (din comerț sau ovăz dat la blender), un ou, o banană, 50 de grame de zahăr (opțional), un vârf de praf de copt, iar pentru decor si gust mai este nevoie de fructe de sezon și sirop de arțar.
Se amestecă făina, zahărul, praful de copt într-un bol, apoi se adaugă oul bătut și banana pisată. Se încinge tigaia și se unge cu un strat subțire de ulei, apoi se pune compoziția. Clătitele se fac cu o circumferință mai mică decât palma și se întorc pe ambele părți. Clătitele rezultate se pun una peste alta într-o farfurie, se adaugă între ele fructele si deasupra siropul de arțar, scrie Yummly.com.
O prăjitură mai consistentă este cea din făină de ovăz și cacao, asemănătoare negresei. Ingredientele necesare sunt 3 banane foarte coapte, 3 ouă, 3 linguri de cacao și 9 linguri de făină de ovăz și un vârf de praf de copt.
Bananele se pisează până ajung la consistența de piure, potrivit retete.unica.ro. Se adaugă ouăle și se amestecă. Se adaugă ovăzul. Se încorporează pudra de cacao. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Prăjitura cu ovăz și cacao se coace la 180 – 200 de grade Celsius timp de 20 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News