Duma de Stat a Rusiei va analiza un proiect de lege care prevede pedepse dure pentru cei care "trec de partea inamicului".
Duma de Stat va analiza, joi, în primă lectură un proiect de lege privind echivalarea cu înalta trădare a trecerii de partea inamicului în condițiile ostilităților, precum și introducerea răspunderii penale pentru participarea cetățenilor ruși la conflicte care nu sunt în interesul Rusiei, scrie Interfax.
Proiectul de lege propune modificarea articolului 275 din Codul penal al Federației Ruse pentru a clasifica drept înaltă trădare acțiunile legate de dezertarea de partea inamicului în contextul unui conflict armat sau al operațiunilor militare împotriva Federației Ruse. Astfel, pentru astfel de acțiuni, dacă proiectul de lege va fi adoptat, o persoană riscă până la 20 de ani de închisoare.
Articolul 208 din Codul penal al Rusiei propune, de asemenea, consolidarea „responsabilității pentru participarea unui cetățean al Federației Ruse la un conflict armat sau la operațiuni militare împotriva intereselor țării noastre în absența semnelor de trădare”. Pedeapsa va fi închisoare de la 12 la 20 de ani cu amendă de până la 500 de mii de ruble.
În plus, proiectul de lege introduce modificări privind răspunderea penală pentru participarea în afara Federației Ruse la activitățile și organizarea activităților unui ONG străin sau internațional care nu este de dorit în Federația Rusă. Acum pedeapsa vine doar pentru participarea la astfel de ONG-uri de pe teritoriul Federației Ruse.
Pedeapsa mai este prevăzută și pentru „desfășurarea unei cooperări confidențiale cu serviciile speciale ale statelor străine, adică stabilirea și menținerea în secret a unor astfel de servicii sau reprezentanții acestora pentru a sprijini activități despre care se știe că sunt îndreptate împotriva Federației Ruse”. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la doi la opt ani, cu amendă de până la un milion de ruble.
În același timp, „rămâne posibilă eliberarea unei persoane de răspundere în cazul unui raport voluntar și în timp util către autoritățile competente ale statului cu privire la legătura sa cu un serviciu special străin”.
În plus, este introdusă răspunderea pentru transferul, colectarea, furtul sau depozitarea în vederea transferului către inamic a informațiilor care pot fi folosite împotriva Forțelor Armate ale Federației Ruse, săvârșite în contextul unui conflict armat. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani.
Apelurile publice pentru a desfășura activități îndreptate împotriva Federației Ruse sau pentru a împiedica autoritățile și oficialii acestora să-și exercite competențele pentru a asigura securitatea Federației Ruse sunt propuse a fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 500.000 de ruble.
Aceleași fapte săvârșite de un grup de persoane prin acord prealabil; utilizarea poziției oficiale; utilizarea mass-media sau a internetului se pedepsește cu o amendă în valoare de 300 mii până la un milion de ruble.
Aceleași fapte săvârșite de un grup organizat sau cu amenințarea cu violență se pedepsesc cu închisoare de la cinci la șapte ani cu amendă de la 500.000 la 2.500.000 de ruble.
Proiectul de lege întărește responsabilitatea pentru mercenarism. Astfel, recrutarea, instruirea, finanțarea sau alt sprijin material al unui mercenar, precum și folosirea acestuia într-un conflict armat sau ostilități, se pedepsește cu închisoare de la 12 la 18 ani (în prezent de la patru la opt ani).
Aceleași fapte comise de o persoană care își folosește funcția oficială sau împotriva unui minor se pedepsesc cu închisoare de până la 20 de ani cu amendă de până la 500 de mii de ruble (acum de la șapte la 15 ani).
Participarea unui mercenar la un conflict armat sau la ostilități se pedepsește cu închisoare de la șapte la 15 ani (acum de la trei la șapte ani).
Potrivit legii, mercenar este o persoană care acționează pentru a primi o recompensă materială și nu este cetățean al unui stat participant la un conflict armat sau la ostilități, care nu are reședința permanentă pe teritoriul său și care nu este o persoană trimisă. pentru îndeplinirea sarcinilor oficiale. Prin urmare armata lui Putin se încadrează perfect aici și mercenarii Wagner ar trebui condamnași la închisoare, ceea ce nu se va întâmpla, evident, pentru că așa cum știm, în Rusia legile se aplică doar în cazul unora, în special în cazul celor care deranjează Kremlinul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu