Înaltpreasfințitul Părinte Calinic va fi întronizat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților ăn cursul zilei de duminică, potrivit unui comunicat transmis de Arhiepiscopia Iașilor. Pe lângă Teologie, ÎPS Calinic a urmat cursuri de medicină, are licență în drept și două doctorate, ambele în filosofie.
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a fost ales în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 21 iulie 2020.
Duminică, întronizarea sa debutează cu Sfânta Liturghie oficiată în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, de la ora 09.00, de către ÎPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Ceremonia întronizării noului Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor va începe în jurul orei 11.30.
ÎPS Calinic s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. El s-a închinoviat la Mănăstirea Putna în martie 1980, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.
În octombrie 1990, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar un an mai târziu, tot la propunerea IPS Mitropolit Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
În perioada 1992 - 1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure.
În perioada 1994-1998 a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” – Iaşi, pe care a absolvit-o, cu lucrarea de licenţă „Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”.
În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” – Iaşi, cu tema interdisciplinară „Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Petre Dumitrescu. Lucrarea a fost susţinută în data de 14 mai 1998, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Istoria Filosofiei, cu calificativul maxim.
În perioada 2000-2004 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică „Petre Botezatu”, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu tema interdisciplinară „Logica Trinităţii”, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Teodor Dima. Lucrarea a fost susţinută public la 28 decembrie 2004, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, cu calificativul maxim.
ÎPS Calinic vorbește franceză, engleză şi germană, transmite Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News