Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Reţeta care NU va permite scăderea preţurilor la gaz şi electricitate în 2022

PMP: Măsurile luate de Guvernul României pentru rezolvarea crizei energetice sunt insuficiente și nu fac decât să ascundă gravele disfuncționalități ale sistemului energetic național / Sursa: Pexels
PMP: Măsurile luate de Guvernul României pentru rezolvarea crizei energetice sunt insuficiente și nu fac decât să ascundă gravele disfuncționalități ale sistemului energetic național / Sursa: Pexels

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, trage un semnal de alarmă privind preţurile la gaz şi electricitate şi spune că în piaţă au mai rămas doar 20 de furnizori, în loc de 80.

"Atrăgeam atenția anul trecut asupra faptului că modificările legislative de pe piața gazelor naturale va aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici și vor rămâne pe piață doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale. Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești dispărând din rândul ofertanțiilor", a scris Dumitru Chisăliţă pe site-ul Asociaţia Energia Inteligentă.

Creştere URIAŞĂ a ofertei pentru consumatori

"Trebuie să avem în vedere că dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Asta în condițiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh.

Dar surprinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, ofertează cel mai mare preț din piață cu o ofertă de 1292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abobament", a mai explicat specialistul. 

Reţeta care NU va permite scăderea preţurilor

"Trebuie precizat că în condițiile în care modificarea legii gazelor și energiei electrice din 31 decembrie 2021 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său fapt care va duce la reducerea acțiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii.

Scăderea numărului de furnizori din piață, noi bariere legislative și financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituției de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața de gaz și energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz și electricitate, induși continuu în eroare, în ceea ce privește prețurile la energie în ultimul an, este rețeta care nu va permite scăderea prețurilor la gaze și electricitate în anul 2022", a concluzionat Dumitru Chisăliţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel