Prețul gazelor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii.
”Avertizam în urma cu o lună că ”prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din istoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raționalizați.” Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creșterii cererii de gaze pentru înmagazinare, prețul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda.
În ultimul an, prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursa din Olanda a crescut de circa 9 ori și așteptările traderilor sunt de creștere a prețului pentru iarna 2022/2023.
Statistic vorbind, anual, prețul gazelor naturale începe să crească începând cu luna august, atunci când se încheie contractele de achiziție gaze pentru iarna sau anul viitor. Astfel, trebuie să ne așteptăm ca prețurile gazelor să crească în această perioadă și să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacțiilor cu gaze.
Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor. Astfel vom asista la situații în care unii consumatori sau unele țări, vor fi determinați să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea. O situație care va aduce companii și țări din Europa în situația de a beneficia de unele câștiguri imense în această iarnă prin politicile și programele pe care le vor întreprinde.
Din păcate. România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor țări”, a scris Dumitru Chisăliță.
Tănase Stamule (PNL) afirmă că România îşi mai permite subvenţia la energie pentru cel mult încă o iarnă, după efortul depus în acest an.
Întrebat ce se întâmplă cu încălzirea în iarna viitoare, Tănase Stamule a avertizat că România s-ar putea să nu îşi permită subvenţia, dacă temperaturile vor fi extrem de scăzute.
"Cu încălzirea la iarnă depinde cum ne încadrăm în deficit. Depinde cum va evolua preţul energiei la nivel internaţional. Asta e realitatea. Trebuie să spunem cetăţenilor că costă curentul de 10 ori mai mult decât plătesc ei, iar Guvernul, pentru că şi-a asumat asta, subvenţionează preţul. O iarnă. Că mai mult nu ne permitem ca ţară. Sau o iarnă şi jumătate, adică atât cât a fost anul ăsta şi iarna viitoare.
De ce să nu spunem adevărul? Trebuie să ne rugăm pentru o iarnă cât mai blândă, pentru că altfel factura poate să explodeze. Discuţiile astea la nivelul Europei, cu gestionarea temperaturii în casă, nu sunt făcute aiurea, ca să le luăm noi în glumă. Deci preţul la energie, din cauza deficitului de producţie şi tot felul de motive de piaţă distorsionată, a dus la o creştere uriaşă a preţurilor", a spus Tănase Stamule într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS.
"Deci practic România poate să compenseze maximum un an jumătate?", a intervenit Bogdan Chirieac.
"Vă daţi seama, dacă noi continuăm compensarea asta sine die, banii devin deficit. Creşti datoria publică şi costul datoriei publice. De unde să subvenţionăm? Trăim vremuri complicate şi este corect să fim solidari. Asta este explicaţia pentru utilitatea acestei mari coaliţii", a mai precizat liberalul. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu