EXCLUSIV  Dumitru Nancu (FNGCIMM), despre IMM Invest: Este cel mai important parteneriat public-privat între mediul de afaceri și Guvern

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dumitru Nancu a vorbit astăzi despre impactul pe care IMM Invest îl are asupra economiei din România.

"Peste 15% din mediul de afaceri activ, cei care au depus situații financiare la registrul comerțului, vorbim de 580.000 de IMM-uri, au beneficiat de acest program. Este cel mai important parteneriat public-privat între mediul de afaceri-Guvern care acordă garanție și alocație financiară nerambursabilă, și bineînțeles sistemul financiar bancar care spre deosebire de criza din 2008, în criza actuală a fost alături de mediul de afaceri. Vreau să mulțumesc pe această cale sistemului financiar-bancar din România, bineînțeles și BNR care se arată încă o dată alături de mediul de afaceri din România.

Dacă în 2009 a fost sistată această capitalizare, din 2020 până în prezent mediul de afaceri a fost subvenționat cu o infuzie de capital de 60 de miliarde de lei, bani privați din instituțiile bancare, vorbim de 12 miliarde de euro. Ajutorul de stat dat pe 8 luni sau 1 an de zile cum este pe noul IMM Invest, ajunge la 1,5 miliarde de lei, acesta este practic efortul statului. Garanția acordată se cifrează undeva la 43 de miliarde de euro.

Ce este foarte important că gradul de neplată în IMM Invest a ajuns acum la 0,59, este subunitar, pentru a face o paralelă și să vedem magnitudinea acestei cifre BNR a raportat în ultimul trimestru dobânda medie a default-urilor pe întreg sistemul financiar-bancar 2,67, iar la noi, la aproape 80.000 de companii care au beneficiat de acest program, avem default insignifiant.

Aceste plăți a creditelor neperformante se face din fondul de risc, care garanția-nume și constat are asociat fiecare IMM pe sistemul contributivității, plătește în primul an 0,4 comision de risc și în următorii ani 1%. Deci s-au cumulat 1,5 miliarde de lei, bani cotizați de cele 80.000 de IMM-uri din care se vor plăti default-urile. În acest moment din 1,5 miliarde de lei s-au plătit 50 de milioane de lei. Este cel mai important instrument financiar pus la dispoziția IMM-urilor din România.

Ce am remarcat în acești ani?

Din 2020 până în prezent, numărul mediu de angajați înregistrat de companiile care au beneficiat de IMM Invest a crescut de la 650.000 de angajați la 680.000 de locuri de muncă. Vedem din capitalul curent din care se plătesc salariații. Noi am făcut o analiză. Nu trebuie să ne raportăm neapărat la creștere, este important că și aceste 650.000 de locuri au fost păstrate", a explicat Dumitru Nancu, la DCNews.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel